Следвайте ни

Зам.-кметът Пламен Райчев: Проекти за над 300 млн. лева се реализират едновременно в Пловдив

До месец ще стартират обекти по ОП „Региони в растеж” на обща стойност 40 млн. лв.

viber icon

„В Пловдив за първи път се реализират толкова много проекти - 27 на брой на обща стойност над 300 млн. лв. Привлечените средствата по оперативни програми на Европейския съюз са 5 пъти повече, като финансирането е безвъзмездно. Това заяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев по време на отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020. Той съобщи, че до месец ще стартират обектите в „Гладно поле” по „Региони в растеж”.

„Успяхме да спасим близо половината от средствата - 40 млн. лв., които в началото на нашия мандат бяха под въпрос. Бяхме изправени пред трудността да реализираме проекти, чийто реален период е за 3-4 години. За много кратко време ги задвижихме и през март 2020 г. внесохме проектите, за които вече имаме подписани договори с ОП „Региони в растеж“ и приключили процедури“, заяви още Пламен Райчев.  Той благодари на екипа на Община Пловдив, който в края на 2019 г. спаси почти провалената програма.

Само за година Общината успя да проведе 20 обществени поръчки и да стартира проекти по пет обособени позиции. С 4 млн. лв. ще се санират пет блока в Пловдив. Вторият проект е за реконструкция, преустройство и изграждане на образователна инфраструктура в детските градини „Каменица“ и „Зорница“, който е на стойност около 8,7 млн. лв., и изграждане на 74 социални жилища. За обновяване на градската среда в карето между булевардите „Източен“ и „Шести септември“ в район „Централен“ има проект на стойност 10 млн. лв. Тук влизат дейности, свързани с реконструкция, рехабилитация на пътната мрежа, и ще се изградят нови детски площадки.

Петият проект касае квартал „Гладно поле“ и той е на стойност 11 млн. лв., с които ще бъдат ремонтирани улици в района. Там предстои изграждане на нова улична мрежа на бул. „Санкт Петербург“ (северно платно) - от ул. "Богомил“ до бул. „Освобождение“, ул. „Тодор Гатев“ - в участъка от ул. „Богомил“; реконструкция, включително разширяване на улица „Лев Толстой“ (от ул. „Ген. Радко Димитриев“ до ул. „Богомил“); рехабилитация на съществуващи улици „Богомил“ (от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Санкт Петербург“) и ул. „Радко Димитриев“ (от ул. "Лев Толстой" до ул. „Георги Странски“); улично озеленяване и прилежащи обществени зелени площи“.

„Срокът на изпълнение на позициите е средно около 600 дни. В края на 2023 г. трябва да приключим с изпълнението на тези проекти“, подчерта Райчев.

Потенциалните инвестиции по реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 г. надхвърлят 1,4 млрд. лв., като в това число са средствата от бюджета на европейските програми, от бюджета на общината и държавата и частните инвеститори, отчете координаторът на проектите Мариета Танкова.

В рамките на Интегрирания план са определени три зони на въздействие - „Първа градска част” с преобладаващ социален характер, „Гладно поле“ - с потенциал за икономическо развитие, и „Централна гара“ - с публични функции с висока обществена значимост. 

На практика до момента е реализирана само първата част. Идеята за "Гладно поле" бе районът да се превърне във втори градски център със сгради за високи технологии и образование. Тя обаче не се реализира, защото общината не успя да осигури необходимите терени. Същото се отнася и до гаровия ареал, в който инвестициите станаха невъзможни заради учредените там концесии и предстоящия транспортен пробив.   

По отношение изградената образователна инфраструктура, тя включва ремонт, реконструкция или изграждане на следните обекти: СУ "Любен Каравелов" - сграда 1 и 2; ДГ „Снежанка“; ДЯ „Детски смях“; ДГ „Перуника“; нова детска градина на ул. „Богомил“.

„Реализацията на проектите допринася и за осигуряването на по-качествена социална инфраструктура, като за целта беше ремонтирана сградата  на Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, изграден беше и Център за временно настаняване на лица и семейства“, обясни Мариета Танкова.

В момента администрацията подготвя изработването на План за интегрирано развитие на общината  (ПИРО), като за разлика от ИПГВР няма да има концентрация на зоните само в централна градска част, а ще бъдат разпределени на територията на всички райони. „По този начин свръх инвестициите няма да са за сметка на районите, където инфраструктурата изостава. Усвояването на европейските средства трябва да е балансирано, така че да са насочени във всички райони, за да няма дисбаланс в икономическото развитие“, коментира още Пламен Райчев.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Петър

Петър

22.07.2021 | 16:49

Тези проекти се демонстрират от общината за десети път. Само в Марица съм ги прочел поне 10 пъти. А новата сграда на Математическата гимназия кога?!

Отговори
1 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

22.07.2021 | 10:33

Крадци и апаши . Гепачи

Отговори
3 2
Ядосан

Ядосан

22.07.2021 | 10:32

КАКВО ГЕПЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ СЯ !

Отговори
2 2
Фанфари

Фанфари

22.07.2021 | 10:31

То ще има първи копки, след това рязане на ленти то цяло чудо ще е. Другаря Живков направо бледнее, тези хора го задминаха.

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?