49

Зам.-кметът Пламен Райчев: Губим 5 млн. лева за ОУ „Княз Александър I“, ако се забави поръчката

Общината може да изгуби 4 973 300 лева с ДДС държавна финансова помощ, ако се забави с избора на изпълнител. 

За това предупреди зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев в отговор на писмо от Камарата на архитектите в България. В него те настояват поръчката да бъде прекратена с мотив, че не е удачно строителството на  новата сграда на ОУ „Княз Александър I“ да се възлага на инженеринг, каквато процедура е обявена от община Пловдив. 

Подобни спорове са водени преди няколко години за художествената галерия на ул. "Гладстон" и благоустрояването на пл. "Централен". Тогава архитектите също атакуваха предишната местна власт, че не е готова с техническите проекти и доверява възлагането на толкова отговорна задача на частна фирма. Администрацията пък по този начин иска да съкрати сроковете за строеж, а и да няма главоболия с архитектурни конкурси за избор на проектант.

За сградата е определено място в двора на Хуманитарна гимназия „Св. Кирил и Методий“, която е паметник на културата, а теренът е част от историческия център на града.

Цялата сума,определена за 3 в 1 - проектирането, авторски надзор и строително – монтажните работи, е в размер на 6 745 981, 62 лева с ДДС. Разликата се доплаща от градския бюджет.

„Малкото време, което остава до края на срока по Програмата на Министерството на образованието и науката „Изграждане, пристрояване, надстояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022“ и рискът Община Пловдив да не успее да усвои средствата по нея, са основните причини обществената поръчка за построяване на нова сграда на ОУ „Княз Александър I“ да бъде пусната на инженеринг“, коментира Пламен Райчев.

Зам.-кметът допълва, че в общината също искаха поръчката да бъде обявена за строеж, след като бъде изработен и приет технически проект, съобразен с факта, че новата сграда попада в имот в обхвата на територия с културно - историческо наследство.

„Затова през пролетта на миналата година бе обявено техническо задание за проектиране, изготвено за провеждане на конкурс за технически проект. Заданието бе предоставено за съгласуване в НИНКН заедно със скица-виза на имота. НИНКН го съгласува без забележки в установения четиримесечен срок, но за приемането на скицата-виза трябваше да бъде направен Работен устройствен план или Обемно устройствено проучване, което отнема около 10 месеца. В същото време работата по проекта трябва да завърши най-късно до края на 2022 г. и да бъде отчетена в управляващия орган в началото на 2023-та. За да успеем да усвоим средствата по програмата на МОН, пуснахме поръчката на инженеринг, тъй като това е единствената възможност да не загубим средствата и да построим нова сграда за малките ученици, които сега са принудени да учат на двусменен режим“, обясни  още Пламен Райчев. 

Той увери, че избраният изпълнител на поръчката ще бъде задължен да се съобрази при проектирането с архитектурата на Хуманитарната гимназия.  

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Арх

Арх

27.01.2022 | 17:57

Този проект се мота от сигурно три години. И когато се натуткаха най-сетне, нямало било време и трябвало пак със стария номер - инженеринг, където за проектант се избира най-удобния за строителя, а проектът е нещо между другото, без значение. Така направиха изложбената зала, площада и какво ли не още. Защо се прави? Защото парите измъкнати от строителя са несравними с парите, които проектантите могат да дадат като рушвет.

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?