Следвайте ни

Залата с пеперудите в Пловдив радва най-малките за 1 юни ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Обновената зала „Тропик“ с живи тропически пеперуди отвори врати в Регионалния природонаучен музей Пловдив. Тя бе затворена за посетители повече от половин година, а датата на откриването не е избрана случайно – тя е по повод Деня на детето 1 юни. Залата е декорирана, пребоядисана и се е сдобила с японски рибки в езерото. Ремонтът е продължим два месеца, но тя беше затворена и преди – заради пандемията. 

„Решихме да използваме ограничителните мерки, за да започнем обновяването й. Оказа се, трудоемко, защото живите растения в залата пречеха на работата. Освен това в разгара на пандемията беше трудно да се сдобием с какавиди на тропически пеперуди“, обясни Цветелина Петрова, която е уредник на зала „Тропик“. 

Залата разполага с 200 нови какавиди, като в нея е топло и влажно, за да се създаде естественият им хабитат. Доставките на нови става през Холандия.  В музея могат да бъдат видени пеперуди от Югоизточна Азия, Централна и Южна Америка, както и от Африка.  Една от тях е смарагдовата лястовича опашка. Естественото й местообитание е Югоизточна Азия. 

Първите посетители бяха учениците от 1 „а“ клас от СУ „Цар Симеон Велики“. Те получиха индивидуална беседа в експозицията на музея. Тази възможност им беше дадена от  кмета Георги Стаменов в знак на благодарност за ръчно изработената картичка за Великденските празници, постъпила в общината преди месец. 

„Защо има нарязани портокали и банани“ беше първият въпрос, който малчуганите отправиха към уредника на зала „Тропик“. И така само за миг те научиха нещо ново - тропическите пеперуди освен с нектар, се хранят и с плодов сок, който си намират от окапалите плодове в джунглата. Затова и в залата на леснодостъпни места са разположени плодчета като портокали, банани, киви, манго.

Първокласничката Сияна Бахнева казва, че идва за втори път в музея. Първият път обаче залата с пеперудите не е била отворена. „Страхотна е. Една пеперуда за малко не се излюпи пред мен“, възкликна Сияна и добави, че обожава да гледа животните в Природонаучния музей. Приятелката й Айза пък каза, че госпожите им са ги научили на много интересни факти за животинския свят. И тя като Сияна е впечатлена от пеперудите, защото „са много цветни“.  

Силно впечатление на малчуганите направиха и таблетите, на които има информация за експонатите. 

Зала "Тропик“ работи всеки ден и приема посетители на всеки 30 минути, като първото посещение за деня е в 9:00, а последното е в 16:30. Цената на билета за възрастни е 4,00 лв., за студенти и ученици – 3,00 лв., а за деца до 7 години – 1 лв.
 
 
 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?