Следвайте ни

Закичват с позорни съобщения домовете на борчлии

Фирми за бързи кредити си търсят парите до 5 дни

Фирми за бързи кредити подгониха длъжниците си с позорни съобщения, разлепени по входовете на блокове и кооперации в Пловдив. Стикерите са сигнално червени с изписано „Длъжник“ с големи букви. В уведомлението е посочено, че представител на кредитора е посетил адреса, даден от клиента и независимо, че не го е открил лично, очаква в срок от 5 дни да внесе просрочените си задължения. В противен случай небанковата компания прибягва до план Б – предава борчовете на специализирана фирма за събиране на вземания от неизрядни длъжници. Договорът ще стане предсрочно изискуем, което означава да се плати моментално цялата сума плюс бъдещите дължими вноски и съдебните разноски. Marica.bg се натъкна на стресиращото съобщение на бул. Христо Ботев.

Позорните уведомления много често се слагат на входните врати на жилищни сгради, където ги виждат всички – от съседи до случайно минаващи граждани. Една от причините е, че куриерите няма как да стигнат точно до апартамента на длъжника, защото вратите са заключени. Другата обаче е чисто психологическа - борчлиите се чувстват неудобно факта, че са  прибегнали до услугите на лихвари и това е станало публичен факт. В повечето случаи гледат да оправят сметките си възможно най-бързо.

Вяра Порязова

Журналист

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?