Следвайте ни

Закачките на Стоян от Пловдив: Да намигнеш на живота от сламен влак

viber icon

Не отлагай лудостта за утре, защото дотогава може да ти дойде акълът!

Не го е казал майсторът на мебели  Стоян Апостолов, но сякаш е казано за него.

Независимо дали прави гигантски влак от бали сено, впряга попътния вятър в 12 хвърчила за абитуриентския бал на сина си или пуска дървено любовно писмо по водата, всяка шантава наглед идея цели едно и също: да се направи от нищо - нещо, което казва: „Хей, не гледай толкова сериозно!“. Обикновено стават прекрасни изненади за близки хора. И още по-прекрасни снимки, които топлят цял живот. 

Стоян започнал да реализира странни хрумки още преди години, когато видял край хижа „Здравец“  мотор от дърво. Така от непотребни парчета

създал първия си цветарник, който имитира мощна машина.

Оттогава подръчни материали са превърнати в какво ли не - хем ги рециклира, хем създава чудни моменти и емоции. Чак до миналия уикенд, когато Стоян и жена му направили влакова композиция от бали сено насред полето.

Натъкнах се на такава снимка в интернет и се поинтересувах къде се намира, за да отида да видя странния локомотив на живо, разказва Стоян. Оказало се, че е в чак в Швейцария. И като не можем да идем там, решихме да си го направим тук, смее се дърводелецът.

Не щеш ли, по пътя за селото му Неделево пейзажът зад стъклото на колата подредил окосено сено, стегнато в симпатични бали, които чакат на полето да бъдат натоварени.

Нямало време за губене. Същата вечер Стоян и Ели извадили макари от кабели за интернет, които преди време заделили да ги превърнат в масички. Боядисали ги набързо и ето ти колела за влака. В двора се намирал и един варел, който също свършил работа за композицията. И понеже нямало фазер, семейството изрязало  от картон очи и вежди за влака от сено. За прозорците използвало парчета от винил и щори. За разкош се появила даже импровизирана панделка - да придаде ретро привкус.

Само с една стълба и много мерак на следващия ден двамата направили импровизирана рампа, търкаляли балите сено по полето, редили ги, забавлявали се и след час Стоян се качил на ековлака, собствено производство, при това без билет.

„Това е временна конструкция и след като се снимахме, върнахме всичко на място ​- казва той. -

Важното беше да изживеем един шарен миг. В този момент.

Надявам се повече тийнейджъри да се снимат с такъв импровизиран влак, вместо да изгарят от волтовата дъга на истинския локомотив в неразумни селфита.“ 

Мъжът с идеи, които изненадват, навремето завършил строителен техникум, а от 15 г. е майстор на артистични мебели.

Случвало се е работилницата да не побере цялата му енергия и фантазия ​- тогава сменил за кратко попрището с професията на детски аниматор. Албумът пази спомени от онези дни - от тематични рождени дни, на които Стоян е или пират, или авиатор, а всички хлапета са вкарани в сюжета с подходящ реквизит, направен  с двете му ръце изцяло от подръчни материали.

Във всяко нещо, което майстори, влага закачка, но и послание. Преди време направил дървена любовна „картичка“ с надпис „Love“. Исках да покажа на сина ми как да впечатли момиче, без да си чатят на маймуница, казва таткото. Двамата заедно я тествали ​- как би се получило, ако я пуснат по вода или пък превърнат дърво в пощенска кутия.

Искам да му вкарам разни идеи в главата, дано ме разбере един ден, казва Стоян за сина си, който сега от време на време се дърпа от участие в акциите му. За да м​у пожелае на добър час в края на 12. клас, бащата окачи 12 хвърчила на пилоните в двора на в. „Марица“.

А на раздаването на дипломите в Дървото се появи с ракета с надпис випуск 2020 и триметрова птица с опашка, на която има сърце с надпис 12. Б клас. Космическото тяло измайсторил от тубус за рекламни материали, облепен с хартия. Картонени опаковки свършили работа за стабилизатори. Първият вариант не се събрал в колата  и се наложило да направи втори - умален.

Грамадно сърце, измайсторено от Стоян, пък е било признание за обич към класната. Правил е символа в няколко разновидности. Омотан с разноцветни конци, казва „Животът е шарен и весел“. А  има и сърце, което е само шарена рамка за веселяшки снимки с намигване към хипарското движение.

Давам втори шанс на непотребни вещи и възможност за друг поглед към живота

- така описва философията си Стоян. Понякога не го разбират. Но жена му Ели споделя лудостта му и може да се каже, че е била спечелена именно от нея. Само тя е на моя акъл, смее се мъжът. Може да има малко съмишленици, но вярва в смисъла  от свое „движение“, което да предаде нататък идеята да се живее по-различно, ведро и артистично. 

Талантът на Стоян за това ражда и съвсем прагматични решения ​- например бюро от предния капак на „Мерцедес“, органайзер от кратунка, детска пейка-самолет. Използва всичко, което му попадне - от цветна хартия до покривка за маса.

И докато отмята с пръст на тъчскийна снимки на най-любопитните си творения, вметва: „Може да не ми пишеш имената. Не е работата да направя нещо и да си сложа подписа на него. Направи света по-красив, без да казваш кой си! После някой ще го направи за теб. И ще е по-хубаво за всички“. 

Цветен гирлянд за нахални шофьори 

Животът постоянно ни натрапва лошите си страни, но има и хубаво в него, вярва Стоян. Не се отказва от този мироглед, даже когато някой си паркира колата на неговото място. За такива случаи е измайсторил цветен гирлянд, който опъва между предната чистачка и задния капак. Надписът, който опасва колата, гласи: „Желая ти хубав ден!“. 

„По-добре така, вместо да му одера бронята. Пък той дано се сети и се почувства неудобно“, казва Стоян. Определя това като „европейска забележка“ - добронамерена, по детски, с намигване, а не байганьовска. Като я види човек, да се засмее и да му стане драго. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?