Следвайте ни

Заемат четири палати за предаването на протоколите от изборите

viber icon

По две палати в Панаира са наети за 16-а и 17-а РИК за Пловдив и областта, за да се спазват по-лесно противоепидемичните мерки. Комисиите ще се преместят от сградите на Общинския съвет и Областната администрация, където работят в момента, на 29 март. След приключването на изборния ден на 4 април представителите на общо над 800 секционни комисии ще ползват по една палата за изчакване, а другите две - за предаване на бюлетините и протоколите. 

Чували с изборните книжа обикновено се носят в РИК от трима представители, сред които задължително е и председателят на СИК. На предишните избори в палатите ставаше стълпотворение, въпреки че те са големи.  От Областната дирекция на МВР обещаха да осигурят екипи, за да помагат за спазването на реда и мерките.  Ще има още Спешна помощ и представители на РЗИ.

Участниците в секционните избирателни комисии ще могат да заработят до 250 лева. Таванът на възнагражденията, определени от ЦИК, ще вземат председателите им, на които ще се начислява максималната ставка - 105 лева. 

Зам.-председателите и секретарите имат право на 95 лева, редовите членове - на 80. Отделно от тези пари, за подреждането на изборното помещение на 3 април, в събота, се полагат по 15 лева, за машинно гласуване в секцията - 20 лева, за предаване на изборните книжа в РИК - още 30 лева. Върху  цялата тази сума ще се дават допълнително 50 процента  за извънредните условия, в които комисиите ще работят. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?