4232

Задава се нова драма с избор на омбудсман

Конкурс за избор на обществен посредник на Пловдив ще бъде обявен, ако на предстоящата сесия местният парламент гласува предложението на общинския съветник от „Съединени за Пловдив“ Константин Георгиев. В момента функциите на омбудсмана са възложени на Борислав Стаматов, който временно изпълнява длъжността и е на поста вече осем години.

Сагата с избор на титуляр продължава трети мандат и край не й се вижда, въпреки няколко решения на Общинския съвет и два пъти провеждани конкурси. Причината е, че за избор на омбудсман се изисква за него да са гласували две трети от съветниците, или най-малко 34. Такова мнозинство досега не успя да спечели нито един от кандидатите и не е изключено този резултат да се повтори и сега.

Константин Георгиев предлага конкурсът да се провежда от 7-членна комисия, в която да участват представители на всички политически групи, а до конкурса да се избере временно изпълняващ длъжността, въпреки че такъв вече има и нов трудно ще промени дейността на институцията. 

Борислав Стаматов научи новината от „Марица“. „Не съм запознат, Общинският съвет е ​в правото да взима решение“, лаконично коментира той. Всяка година общественият посредник получава над 300 сигнала и по всеки се прави проверка, водят се разговори и се дават консултации. Едновременно с това се отправят препоръки до Община Пловдив, ако проблемите, поставени от граждани, са от компетенцията на местната администрация и изискват решение. Борислав Стаматов има екип от двама главни експерти. Подробните отчети за работата задължително се внасят в местния парламент.

Според правилника заплатата на омбудсмана се равнява на 80% от кметската, но още в началото на предишния мандат тя беше намалена на 60%. Стаматов обаче получава 50% като временно изпълняващ длъжността. С увеличението на възнагражденията в администрацията от началото на тази година основната на кмета Костадин Димитров се вдигна на 4500 лева. Половината от тази заплата сигурно привлича немалко мераклии към поста, затова общинският съветник иска да се избере временно изпълняващ длъжността. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Много тъ’пи парчета се оказа,че има сред читателите на “Марица”,но ясн

Много тъ’пи парчета се оказа,че има сред читателите на “Марица”,но ясн

23.04.2024 | 11:53

Ясно е,че са елементарни тролове на партията,повдигаща въпроса с конкурса.От злостните им коментари се вижда,че освен че са елементарни простаци и никакви мижитурки и си позволяват да очернят работата на най-съвестния Омбудсман изобщо,който Пловдив е имал.А,че са голи и боси като сламени дръжки по темата “работа на Омбудсман” личи от пълното им невежество и улична простащина-хал хабер си нямат каква работа извършва,обема и сериозността на темите от най-различни аспекти,които са му в задълженията.Плюнките им-четиво само за неграмотници като самите тях.Много ниска топка,жалки опити от партийната клоака да го омаскарят човека.И за неговия пост ламтят шарлатаните!!!Жалки,подли и долни,но крещящо прозрачни.Смешни сте,бе,смешни и жалки!!!

Отговори
1 0
Стамат

Стамат

22.04.2024 | 13:40

За съжаление от Стаматов нищо не става. Той и за това е там. Да е жив и здрав.

Отговори
4 1
МАНЧО

МАНЧО

22.04.2024 | 13:22

ОТВОРИЛ ГОЛЕМИ ТЕФТЕРИ ВСЕ ЕДНО РЕШАВА ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ. АБСОЛЮТНА БЕЗГЛАСНА БУКВА, НИКОЙ НЕ ГО БРЪСНЕ ЗА СЛ.ВА

Отговори
3 1
Бичим айляк

Бичим айляк

22.04.2024 | 13:09

Тунеядец. плащаме му от данъците за нищоправене. ч/п за зеле не става, по добре го пенсионирайте никой няма да забележи липсата му.

Отговори
4 2
Не трябва да има!

Не трябва да има!

22.04.2024 | 12:52

Ай, стига с тия измислени конкурси. Назначете и не губете време само в брътвежи. Конкурсът е най-фалшивото нещо.

Отговори
3 0
работа за партийна калинка

работа за партийна калинка

22.04.2024 | 12:47

Най-сладката работа! Седиш си в кабинетче и нищо не правиш! 99% от Пловдивчани изобщо не знаят, че имат и местен омбудсман! А и да дойде някой на раздумка - тъкмо по-бързо ще мине работното време! Не съм чул до сега, местният омбудсман да е помогнал на някого....По принцип, то от него нищо и не зависи!

Отговори
7 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?