71
Следвайте ни

Задава се голяма битка за важен пост в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Горещи дебати се очакват  в сряда в  Общинския съвет  за избора на обществен посредник на Пловдив, за който се изискват най-малко 34 гласа от общо 51. 

Битката започна още на конкурса през септември, когато се оказа, че за мястото на омбудсман има осем кандидати. При разглеждането на документите от играта беше изваден Ангел Грънчаров с мотив, че не е представил всички необходими данни .

Конкурсната комисия излъчи на първо място бившата шефка на местния парламент и юрист Савина Петкова, както „Марица“ писа. Петкова има опит като експерт, а след това и като шеф на правната дирекция в община Пловдив. Тя спечели най- много точки – 114. 

На второ място е класиран Христо Паунов, също юрист и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. На въпрос  на конкурса дали е готов да напусне Университета, ако бъде избран за омбудсман, Паунов е отговорил, че не е проблем да съвместява двете функции. Той е получил от комисията 111 точки и буквално диша във врата на колежката му Савина Петкова. 

Борислав Стаматов, който вече пет години и половина  работи като  и.д. обществен посредник, е на трето място с 98 точки. След него според получения бал са подредени Снежана Стоянова, Сузана Николова, която се явява помощник на Мая Манолова, общинският съветник от Ние, гражданите Георги Величков и бившата зам.-кметица на район „Северен“ Лариса Кътова, която е с най-малко точки – 76. 

На сесията трябва да бъдат избрани и двама заместници на омбудсмана и не е изключено те да се излъчат от участниците в конкурса. 

Проблемът е, че в Общинския съвет трудно се събират 34 гласа, задължителни по закон. Преди пет години на Борислав Стаматов не му стигнаха само три гласа, за да бъде избран за омбудсман, затова досега изпълнява временно тази длъжност. 

Работата е добре платена – над 1500 лева заплата, кабинет в сградата на Общинския съвет, кола и сътрудници. Затова мераклиите за мястото за много, а изборът поне досега беше драматичен.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

ДДД

ДДД

09.10.2021 | 16:17

ПОРЕДНИЯ ГЕРБАДЖИЯ

Отговори
1 0
бай Аврам Коматево

бай Аврам Коматево

09.10.2021 | 14:18

Това е като да засадиш домат в Сахара.Чакай го да стане.Скандинавия не е България.Уславията тук правят поста излишен.

Отговори
3 1
цеца

цеца

09.10.2021 | 13:36

още един търтей на държавна ясла абсолютно безполезна длъжност

Отговори
5 1
Реалист

Реалист

09.10.2021 | 12:12

АБСОЛЮТНО ИЗЛИШНА ДЛЪЖНОСТ ЗА УСЛОВИЯТА В БЪЛГАРИЯ.

Отговори
8 1
Да си кажем истината.

Да си кажем истината.

09.10.2021 | 12:11

Идеален пост за савинчето Колкото си по-безличен ,толкова повече ставаш за този пост.

Отговори
8 1
Синекурна длъжност ,без власт.Пост за пенсионери

Синекурна длъжност ,без власт.Пост за пенсионери

09.10.2021 | 11:59

Много важен пост.Без никаква реална власт.Правилно го наричат,арменския поп и мина плакалница.

Отговори
8 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?