Следвайте ни

Забравени от Брюксел и от Бога: Ловят риба в дупките на улица "Неофит Бозвели"

viber icon

Разбити тротоари, изкъртен калдъръм, на места изобщо няма настилка, а когато вали, ямите се превръщат в езера - така изглежда от години ул. „Неофит Бозвели“.

Започне ли  дъжд, хвърляме въдиците и ловим риба, не си губи чувството за хумор мъж, който вижда от терасата, че репортерът на „Марица“  снима с фотоапарат  тъжната гледка в центъра на Пловдив. Улицата се намира  на пет минути път до  туристическата перла Стария град.  По-възрастните разказват, че откакто се помнят, на „Неофит Бозвели“ не е имало ремонт.

 Зарадвахме се, когато преди три години  дойдоха строители и  в квартала започнаха   ремонти. Надеждите ни се оказаха напразни -  работиха до средата и зарязаха  нашата половина от улицата, все едно сме прокълнати. Асфалт  ли не им стигна, паваж ли повече нямаха или парите им свършиха, така и си тръгнаха, без да си довършат работата, разправя  един от кореняците от квартала. И маха с ръка: В Пловдив няма такава улица, язък, че сме в центъра на града.

„Неофит Бозвели“ е една от десетина улици в  карето между бул. „Кн. Мария Луиза“,  „Митрополит Панарет“, „Шести септември“ и „Източен“, които  отпаднаха от проекта за градската инфраструктура, финансиран  по оперативна програма „Региони в растеж“.  За благоустрояване и ремонти  бяха изразходвани близо 20 млн. лева, въпреки че само на няколко улици беше подменен водопровод. На повечето места положиха нов асфалт и пренаредиха паваж, без да пипнат  старите етернитови тръби.

В началото на новия мандат спешно се наложи  общината  да  защитава  проекти за 38 млн.лева, за да не се изтърве безвъзмездната финансова помощ. Един от тези проекти на стойност  9 млн. лева е  за довършване на  артисалите улици, сред които са  „Неофит Бозвели“, „Балкан“, пл. „Шахбазян“.

Общината е обявила процедурата за избор на изпълнител през декември. „ Ако няма обжалване, ремонтите ще започнат  през тази година и лично аз ще държа строителните работи да стартират от ул. „Неофит Бозвели“ .  Моля хората за още мъничко търпение“,  каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.   

В проекта е включено и благоустрояване - места за паркиране, подмяна на осветление, озеленяване, детски площадки.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?