Следвайте ни

Забраниха водопоя от р. Марица, масово проверяват за продажба на риба

viber icon

Да не се практикува риболов в опасните места, където бе открита мъртва риба в р. Марица, нито селскостопански животни да се водят там на водопой. За това предупреди директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/  в Пловдив д-р Камен Янков.

Той уточни, че на този етап при консумация на рибата рисковете за интоксикация от вредни химични вещества, включително и от остатъчни пестициди, са големи.

Първоначално имало подозрение, че отравянето на рибата е вследствие на цианид във водата, което води до недостиг на кислород, но предположението се отхвърлило. 

От ОДБХ са взели проби, които са изпратени за анализ в Централната лаборатория в София. Чакаме да излязат резултатите и по метода на изключването да разберем причинителя за натравянето на рибата, уточни д-р Янков.

Започват и масови проверки за нелегална продажба на умряла риба от реката, съобщи директорът на Агенция по храните в Пловдив д-р Камен Янков. Ще се проверяват всички населени места в района.

Според природозащитници хора от малцинствата са събирали в чували изхвърлената по брега риба.

Сигналът за умряла риба край Стамболийски бе подаден на тел. 112 в събота около 10.30 часа. „Нарушението е безспорен факт и то е със сериозни последици. Нека досъдебното производство и компетентните органи да установят със сигурност източника на замърсяването и да обявят нарушителя. Институциите работят денонощно“, каза още Каназирева.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?