44

Забавляват пловдивчани с атрактивен воден слалом по Марица

Първото състезание по атрактивната олимпийска дисциплина събира участници от цялата страна под моста на Адата

Първото състезание по воден слалом в Пловдив от близо 20 години насам ще събере участници от цялата страна под моста на Адата ​днес от 13 часа. Атрактивната надпревара се организира от Воден клуб Пловдив под наслов „Да възродим водния слалом в бърза вода в България“.

Събитието ще има състезателен характер. Право на участие имат всички желаещи над 16 г., притежаващи опит в гребането в движеща се вода. Точните координати на срещата са: геогр. ширина  42.156908°, геогр. дължина  24.766196°. Мястото е до моста на Адата на бул. "Марица север". 

Според изискванията на Световната федерация слаломът се провежда на 200-метрово трасе с течаща вода, естествени и изкуствени препятствия и минимум 6 обратни на течението врати.

Голямата гордост на Воден клуб Пловдив е

новоизграденото стационарно екологично трасе,

за което не са използвани изкуствени материали. То е направено от стоманена тел, завързана за дървета на 4 метра над водата, и няколко PVC тръби, които висят на около 40 см. Не са осъществени корекции по речното корито и не е възпрепятстван ходът на реката, обясни Христо Гачков, председател на Воден клуб-Пловдив.

Пловдивчанинът, който завършва образованието си като треньор по кану-каяк, събрал ентусиасти от цялата страна, които му помогнали за изграждането на трасето. От РИОСВ Пловдив пък направили почистване с каяци около моста на Адата.

Ще се съобразим с това, че трасето е изградено в територията на "Натура 2000". За нас е важно, че в този парк зимува малкият корморан. Поради тази причина няма да бъдат провеждани учебно-тренировъчни дейности и състезания през зимните месеци и

птиците няма да бъдат обезпокоявани,

категоричен е Гачков. Друго екопредимство е, че съвместно с организацията „БГ Бъди активен“ след състезанието районът ще бъде почистен и оставен в първоначалния му вид.

Програмата включва опознаване на трасето и разделяне на участниците по групи от 10 до 12 часа, следват отворени квалификации и награждаване около 18,30. Освен състезателите от пловдивския клуб се очакват и участници от Лом, София, Стара Загора, Смолян, Габрово, Троян. Ще има както фенове на водните спортове, които за първи път се качват в каяк, така и състезатели по кану, идващи директно от друг турнир на Гребната база, който се провежда сутринта, обяснява председателят на Воден клуб-Пловдив. Той уточнява, че ще присъстват представители на Федерацията по рафтинг и европейски съдии в тази дисциплина.

Поканени са всички пловдивчани,

които ще наблюдават състезанията от моста на Адата. Най-удобното място за това е от двете страни на моста и от зоната, където е ситуиран клубът. Стартът ще бъде преди моста, за да се осигури добра видимост за публиката.

Дисциплината е зрелищна, изключително напрегната и натоварваща. Добрите състезатели по воден слалом, каквито ние не сме, вземат трасето за около 50 до 110 секунди. Нашите постижения са в рамките на 2 минути и 30 секунди, с което се доближаваме до ниските техни времена. Това е добър резултат, убеден е Гачков.

Той разказва, че

Воден клуб Пловдив има почти 50-годишна история.

Води началото си от Туристическо дружество „Еделвайс“. Вследствие на промени в законодателството дружеството се пререгистрира като спортен клуб, за да може да участва в състезания и да организира държавни първенства по съответните видове спорт.

Състезанието в Пловдив е добра възможност хората, които са гледали този спорт по телевизията, да го изпробват в една контролирана среда в съвсем различни от състезателните условия, с много по-малък риск от контузия, обяснява организаторът.

Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица на мобилността с подкрепата на Община Пловдив, РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?