Следвайте ни

Забавачките събират по 30 деца в група

viber icon

Приемът в първите възрастови групи в детските градини  в Пловдив се завишава  до 30 деца. Предложението  е внесено от кмета Иван Тотев в Общинския съвет и ще се обсъжда на първата сесия след лятната ваканция, насрочена на 17 септември.

Наредбата за прием в забавачките се променя за втори път тази година, след като местата не стигат. Досега при 3-годишните допустимият прием беше 22 деца. В края на май с решение на местния парламент „таванът” беше завишен до 28, а сега се вдига до 30. Родителите са силно притеснени, че възпитателите трудно ще се справят с хлапетата, които за първи път ще прекрачат прага на забавачката  и тепърва ще свикват с новата среда. В тревога са и учителите.

Мотивът на администрацията е, че  местата в детските градини не стигат.  На първия тур в началото на лятото заявления са били подадени от 2395 деца за общо 1849 места. Според данните на Община Пловдив при последното класиране, проведено в края на август, извън са останали 152 деца. Свободните места са само 61 и повечето от тях са в район „Източен”.

В Община Пловдив обаче са пресметнали, че заради отсъствията средномесечната посещаемост в най-малките възрастови групи е около 18 деца.  С тази статистика администрацията иска да убеди съветниците, че увеличението на децата в групите няма да се отрази на условията в забавачките.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?