49

За Задушница: Полицаи на всеки метър по пловдивските гробища, хората ги похвалиха СНИМКИ

Гъмжи от полиция в района на гробищните паркове в Пловдив. Причината е Голяма Задушница. Хиляди хора посещават гробовете н починалите си близки. Те са забелязали наситеното присъствие на униформени и побързаха да ги похвалят. На Централни гробища в града под тепетата е създадена перфектна организация от МВР. На място са няколко патрула, поставени са и конуси, които насочват дошлите с коли. Служителите на реда се включват и в подпомагане на трафика, предвид струпването на автомобили на вход и изход. Освен с коли, стотици пловдивчани идват и пеша. Купуват свещи и цветя и посещават гробните места. Алеите около отделните гробове са почистени. 

Най-много хора е имало сутринта, като потокът постепенно намалява. Заради Голяма Задушница някои от линиите от градския транспорт, които ходят до гробищни паркове, са с повече рейсове днес.

Във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове бяха отслужени помени за покойниците. В църковния календар има няколко определени дни от годината, в които живите отдават почит на мъртвите, като тази година първата задушница се пада днес, седмица преди началото на Великия пост. Втората задушница, по народному наричана черешова, ще е на 22 юни. Третата задушница е Архангеловата, която наричат още мъжка. Тя е преди Архангеловден – 2 ноември. 

снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Пазят да не

Пазят да не

09.03.2024 | 20:43

Избяга някое зомби или дух . За това са там.

Отговори
2 1
Сорчо

Сорчо

09.03.2024 | 15:07

Никаква организация на централни гробища,станали са магистрала,трябва да се пускат само инвалидни коли,другите на паркинг.Тяма тротоари,къде да ходят пешеходците като бе пълно с коли???

Отговори
6 0
така ли?!

така ли?!

09.03.2024 | 15:06

да попитам друго знаете ли какви гробове има на централни гробища ......да направо обрасли затрити като контуур...не разбираш че там има гроб..... насадени брашляни те опасли целия парцел от 5-6 гробаняма минаване.....и това направих ходих и им орязах обраслите гробове...щото не може да се стигне до нашия гроб.....ами санкционирайте ги или измислете услуга за подръжка на гробовете... да си плащат игроба да е чист и подреден....ама не ви стиска щото трябва и да следите да няма вандалщини и кражби.....

Отговори
5 1
така ли?!

така ли?!

09.03.2024 | 15:03

голям ред няма що..... даааа и като отидох на гроба на майками бях засадила 7 иглики 5 бяха извадени с уред така щото зееха 5 равни дупки така за да не се нарани цветето......това цвете е продадено на пазара или подарено на близък!?!?! какъв срам каква низост за такава постъпка се изисква....а да попитам кой обхожда и контролира реда в гробищните паркове.....???!!!тук визирам централни гробища....пловдив. толкова ли е трудно да се монтират на няколко места във всяко гробно поле наблюдателни камери....какъв е проблема и всеки ден да се преглеждат материалите....ще ме накарата да монтирам и посред нощ да трепя цигани.... толкова е обидно да отидеш и видиш такова нещо на гроб....срам ,срам низост!?!?!

Отговори
5 1
Да обясня

Да обясня

09.03.2024 | 14:19

На младите ония със лапатопите тилифоните и Ипоните Задушница се казва щото сме задушени от милиция Те старите си го превеждат по тяхно му По попски

Отговори
1 4
Ред

Ред

09.03.2024 | 13:52

Е то можело да има ре и не само по стадионите, сега разбрахме че има и други хора за които да се погрижат

Отговори
2 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?