Следвайте ни

За всеки девети младоженец сватбата е поправителен ВИДЕО

viber icon

Все по-рядко пловдивските семейства успяват да изкарат заедно до щастливи старини. През последното десетилетие рязко расте броят на повторните бракове, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). 

Всеки девети младоженец в област Пловдив през миналата година вече е имал зад гърба си поне едно минаване под венчило  През 2019 г. от всички 2874 прясно оженени представители на силния пол над 323 вече са били задомени преди, което означава, че те са 11% от общия брой. Подобна тенденция се наблюдава и през предходните години. При по-голямата част от силния пол това е втори брак. Едва при 36 от тях е трети или четвърти. Според статистиката жените по-рядко успяват да попаднат на правилната половинка след развод, като при тях всеки следващ брак е с 1% по-малко. Бракът в областта издържа средно по 16 години и обикновено се разтрогва по взаимно съгласие, показват още анализите на НСИ. Повечето от тези, които са се разделили, живеят в града. Едва 20 на сто от тях са от селата. Най-честата причина, която семейството посочва пред съда за развода, е несходство в характерите.

През последните години младоженците стават все по-зрели. Вече те не се женят на по 20 години. Мъжете се решават на брак средно на 31 г. и 7 месеца, а жените 3 години по-рано - на 28 г. и 7 месеца. Всеки пети от новите младоженци през 2019 г. е над 40 години. Дамите обикновено раждат средно с около година по-рано от сватбата, а всяко второ дете е извънбрачно. Повечето от тях се отглеждат и от двамата родители, които живеят на семейни начала.  

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?