49

За пробива под гарата: Преговарят с БДЖ за отчуждаване на имоти, още 22 са на тезгяха

Тежки процедури предстои да измине Община Пловдив, за да осигури нормално преминаване на трафика от бул. „Васил Априлов“ до „Македония“.     

Проектирането отнема време, изпълнението на проекта - също (освен ако не решат да приложат модела на инженеринг 2 в 1), защото по закон и двете задачи изискват провеждане на обществени поръчки. Това са минимум година и половина, ако няма обжалване. Ако някой от участниците в търга тръгне да оспорва условия или класиране на кандидати за поръчката, ще мине най-малко още една година, докато КЗК и ВАС се произнесат. Досега кажи-речи всяка трета - четвърта поръчка за пътни обекти в Пловдив беше съпровождана с възражения.

Има още един сериозен проблем, който местната власт трябва да реши, за да не остане пробивът под Централна гара в списъка на безсмислените инвестиции. Общината трябва да отчужди 23 имота от южната страна на жп линията - задача, която предишните кметове не успяха да свършат. В последните години Общината е придобила десетина сгради и терени, за да започне строителството на пробива.  

Пробивът на гарата захапа част от паркинга на автогара "Родопи", казиното и магазин "1001 стоки"
Снимка от Наташа Манева

 

Най-големите имоти с обща площ 7 дка са на БДЖ. Колкото и да е странно, досега, напук на многократните искания на бившата местна власт, държавното предприятие и Министерството на транспорта бягат от решаването на въпроса. Според ПУП - ПР имотите попадат в новата улична регулация за пътни връзки с пробива и продължението на ул. „Кукуш“. На 13 март предстои поредната среща между представителите на Община Пловдив и БДЖ, за да се споразумеят. Един от вариантите е замяна с общински терени. 

Разширението на тесните улици захапва още 22 частни имота, някои от тях са много малки, други вече са освободени и са необитаеми. Сградата на халите, както и стадион „Спартак“ не се засягат от новата улична регулация. Собствениците на  постройки на ул. „Калиакра“ и бул. „Македония“ отдавна са наясно, че пробивът отнема от собствеността им  - на едни дворове, на други -къщи. 

 

Сградите на ул. "Калиакра" срещу бившите хали са предвидени за отчуждаване
Снимка от архива на "Марица"

 

„Стартирали сме проучване на имотите, които попадат в регулацията. Процедурите по отчуждаването по принцип вървят бавно, но се надявам, че в резултат на преговори ще постигнем съгласие със собствениците“, коментира шефът на Дирекция „Общинска собственост“ Мирослава Сукарева.  

Невъзможно е да се прогнозира колко време ще продължи подготвителният процес. В досегашната практика е имало немалко случаи, когато оценките се обжалват в съда и до споразумение се стига след година - две, при това - на двойно по-висока цена, която се плаща от бюджета. Така преди разширението на ул. „Модър“, направено за удобен подход към подлеза с ул. „Царевец“, отчуждителните процедури продължиха три години. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
А Булевард Академик Петър Динеков в район Южен

А Булевард Академик Петър Динеков в район Южен

12.03.2024 | 14:52

Кмете кмете явно си пионка в ръцете на Тотев!

Отговори
1 2
Защо общината затапва целия район Южен

Защо общината затапва целия район Южен

12.03.2024 | 14:49

В тази община някои мисли ли че в този град има район "Южен" ! Кога ще построите "Южната тангента на града" бе продажници мръсни и другите шест булеварда чакащи 43 години?

Отговори
6 2
Сукарева от колко години си директор вън от общината

Сукарева от колко години си директор вън от общината

12.03.2024 | 14:45

Ама руспиьо от колко време от колко години знаеш че там трябва да се извършат учуждавания А досега какво си чеша ...

Отговори
2 2
Тва звучи плашещо!

Тва звучи плашещо!

11.03.2024 | 11:57

Кви са тез пробиви, не моем да разберем, виж тукат у дъртия сурат по го разбирам!?

Отговори
7 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?