Следвайте ни

За пример: 230 тийнейджъри бачкат за лятото в Пловдивско

Отказали работа на ученици, поискали да бъдат спасители и електротехници

viber icon

Работещите ученици в област Пловдив са 230, като повечето са се хванали на работа само за лятото и искат да си изкарат допълнителни джобни. Всички те са поискали разрешение да се трудят от Инспекцията по труда в града под тепетата. Други петима подрастващи пък са получили отказ. Те са искали да работят като спасители и електротехници. Тези професии попадат в списъка със забранените за работа на деца, разясни Атанас Чернаев от Инспекцията по труда. 

Според нормативната база позициите, които заемат непълнолетните, не трябва да вредят на тяхното физическо и психическо здраве. Забранено е да работят в условия на труд, при които има вредно въздействие на агенти, които са токсични, канцерогенни или причиняват наследствени генетични увреждания. 

Подрастващите в област Пловдив се трудят като бармани, сервитьори, рецепционисти и продавачи. Единични са случаите на тези, които заемат длъжности като офис сътрудник или общ работник. „С парите от работата искам да си купя по-мощен лаптоп, защото съм запален геймър“, казва Марин, който се е хванал като барман в заведението на леля си. 

По закон работният ден за подрастващите е 7-часов, като нямат право да полагат нощен или извънреден труд.  За да назначат тийнейджъри, работодателите трябва да поискат разрешение от Инспекцията по труда. Времето за издаване на разрешително за започване на работа е 7 дни. 

Инспекторите не са спипали нито един непълнолетни служители от Пловдивска област, които да се трудели без разрешително. Глобата за нарушение на правата на хлапетата е между 1500 и 15 000 лв.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?