4232

За пръв път изложба показва уникални експонати от хранилището на Пловдивската митрополия

С молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай, тази вечер в храма “Св. Димитър Солунски” беше открита уникалната изложба “Из църковното минало на Пловдивската света митрополия”.

„Радвам се, че организаторите са решили фестивалът „Лято в Стария град“ да започне с представянето на духовното, църковно изкуство в града ни, който е на 2000 години“, каза в приветствието си към присъстващите Дядо Николай и благослови начинанието. 

От името на кмета на града Костадин Димитров, заместникът му Савина Петкова благодари за възможността пловдивчани и гостите на града да видят уникалните експонати и подчерта, че изложбата е духовното зрънце на фестивала.

В експозицията за първи път са изложени безценни артефакти от хранилището на Пловдивската света митрополия. В нея са представени богослужебни одежди, богослужебна утвар и икони. Сред експонатите посетителите могат да видят уникален Напрестолен кръст с поставка, принадлежал на
Пловдивския митрополит Максим, архиерейска корона от края на XVIII – началото на XIX в., потир с датировка от 1659 г., която съвпада с периода, когато е служил Филипополският митрополит Гавриил, архиерейски жезъл, принадлежал на Филипополския митрополит Кирил и други ценни предмети от хранилището на Митрополията.

Сред официални гости на откриването бяха областният управител Илия Зюмбилев, кметове на райони, общественици и представители на духовенството.

Изложбата е част от най-новия и мащабен фестивал “Лято в Стария град”, организиран от Агенция „Антракт“ с подкрепата на Община пловдив. Входът е свободен.

 

Снимки: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 17 оценки
3.4/5 от 17 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?