46

За по-чиста околна среда: "Марица" среща пловдивчани със зелените практики на бизнеса

Пловдивчани научиха повече за зелените практики на бизнеса, за изчерпаемите ресурси и как можем да ги ползваме разумно, за да има природа и след нас. Това стана възможно чрез поредната изложба на вестник "Марица" и "Хермес медиа" "За по-чиста околна среда". Тя бе открита официално днес, като на събитието присъстваха зам. областният управител на Пловдив Даниела Николова, председателят на ОбС-Пловдив Александър Държиков, зам.-кметът по социална политика, младежки дейности и спорт Георги Титюков и директорът на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев. Събитието уважиха и много бизнес партньори на медията, големи фирми в страната. В 20 любопитни екопана разказахме за позитивните зелени практики и че промяната трябва да започне от нас самите.  

Главният редактор на вестник "Марица" Руси Чернев грабна вниманието на публиката, като препоръча на присъстващите да препрочетат "Слънчогледова сутра" на Алън Гинзбърг. "Написана преди 68 години, тя е напълно в темата на днешното събитие. За всички е ясно, че промяната трябва да започне от всички нас, а за каквато и да е промяна е необходимо вдъхновение. В историята на човечеството то винаги е идвало от големите поети и мислители, а не от политиците", каза Чернев.

Фотоизложбата предизвика интереса на пловдивчани, които се спираха да разгледат паната. Акцентът на екокампанията тази година е върху обединение на силите на институции, бизнес и граждани за по-чиста околна среда. Голяма част от бизнеса вече доказа, че е социалноотговорен и темата за екологията е заложена в корпоративната политика. Само с общи усилия можем да намалим щетите от човешката дейност върху природата и да подобрим значително качеството си на живот.

Екокампанията на вестник „Марица” и „Хермес медиа” е една от изключително успешните ни до момента, която ще продължи и през 2023 г. с нови активности и инициативи, защото това е кауза за самите нас. Тази година тя ще се проведе от 2 май до 1 юни и ще бъде съпътствана от няколко интересни събития.

На 11 май ще проведем урок по градинарство в ДГ „Космонавт”. В него децата ще могат да експериментират и да обогатят опита си в дейностите по засаждане, поливане, отглеждане на луковици. Така се надяваме да запалим най-малките в различни дейности по опазването на прекрасната цветна природа около нас.

На 27 май каним всички пловдивчани да се включат в почистване на зона от северния бряг на река Марица, близо до магазин „Лекси”. Целта е да привлечем вниманието на обществеността върху значението на водата. Събитието е отворено за индивидуални участници, но е и страхотна възможност за групи и колективи, които искат да се включат в каузата.

На 1 юни ще отбележим отново Деня на детето с екоработилница с ИКЕА, която ще бъде разположена в непосредствена близост с фотоизложбата на входа на Градската градина.

В реализирането на инициативата ни подкрепиха: Община Пловдив, Либхер Хаусгерете Марица, EVN, Кока-Кола България, Монди Стамболийски, ВиК, Европейски пътища, Бул Еко Пак, Дънди Прешъс Металс, Лаборатории Рамус, хипермаркет Практис, Дуситекс, Шнайдер Електрик, Кауфланд България, Профилинк и КМД.

Александър Държиков, председател на ОбС-Пловдив: За пореден път медията показва, че е в пулса на времето

Пак сме заедно на поредната благородна инициатива на вестник "Марица" и "Хермес медиа", а именно екокампанията "За по-чиста околна среда", част от която е тази чудесна изложба "За един по-чист град". Една инициатива, с която за пореден път организаторите ни показват, че винаги са в пулса на времето и представят пред обществото най-актуалните теми на нашето съвремие. И наистина, какво може да е по-актуално от темата за опазването на околната среда, за отношението ни към природните ресурси, за стремежа ни да живеем в един по-сигурен, по-чист град! Това е и мотото на цялата екокампания - всички заедно да работим по проблемите за опазване на околната среда.

И наистина, на всеки един от нас - като представител на институция, като представител на бизнеса или гражданин, трябва да е основна житейска кауза. Да знаем, че от всеки от нас зависи всичко около нас. Да променяме първо себе си, да увлечем тези около нас, да възпитаване нашите деца и внуци към едно отговорно отношение към заобикалящата ни среда. Всеки един от нас трябва да е убеден, че от нас зависи какво ще оставим за следващите поколения.

Още веднъж искам да поздравя организаторите и всички техни партньори за събитията и инициативите, които са предвидили през този месец, част от които е и тази чудесна екоизложба, както и чудесното издание "Марица Еко", а също и информационно-възпитателните инициативи с децата от детските градини. Желая успех на изложбата, бъдете здрави, все така инициативни и отворени към най-важните и актуални въпроси на нашето общество! На добър час и успех на инициативата!

Даниела Николова, зам.областен управител на Пловдив: Да си еко, наистина вече не е мода, а начин на живот

Екология - наболяла и обширна тема, която за пореден път поставяме във фокуса на общественото внимание и това само говори, че някъде сме допуснали да се наруши най-естествената връзка - връзката между човека и природата. Нима човекът не е част от природата и нима ние се отнасяме по същия начин безотговорно към самите себе си, както го правим към природата. Ще взаимствам думите на участничка в подкаста на "Марица" Вера Маркова. Тя каза едно много хубаво изречение: "Да си еко, не е мода, а начин на живот. Това е житейски избор". И ние трябва да осъзнаем, че ако ние претендираме и желаем по-високо качество на живот, то следва да имаме предвид, че то е функция и последица от качеството на околната среда. От друга страна, опитът сочи, че най-краткият път да докажеш практичността и верността на едно решение е личният пример.

Виждам със задоволство, че част от партньорите на фотоизложбата участват в първата по рода си въглеродно неутрална индустриална зона и може би това е начинът - те вече са направили една много голяма крачка в бъдещето и това предстои да бъде мултиплицирано на територията на страната, но ако говорим за бъдещето, приветствам инициативите, които предвиждате с най-малките, защото все смятам, че те ще бъдат еконачин на живот, а не мода.

Желая ви успех!

Георги Титюков, , зам.-кмет по социална политика,  младежки дейности и спорт: Поздравления за организаторите!

Уважаеми официални лица,

скъпи пловдивчани, съвсем накратко, тъй като много станаха словата. Искам да използвам случая от мое име и от името на кмета на Пловдив да поздравя организаторите от "Хермес медиа" и вестник "Марица" за инициативата. Да призова повече пловдивчани да се включат и да изкажа благодарност за неуморния труд, който полагат всеки ден служителите и ръководствата на общинските предприятия "Градини и паркове" и "Чистота", за да имаме един по-чист, по-зелен, по-хубав Пловдив, който всички ние обичаме.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?