1553

За Петровден: В Етнографския почерпиха с бял мъж, пиле и погача

Бял мъж /кутмач/, погача, баница, пиле и ябълки петровки. С тези традиционни ястия за днешния християнски празник Петровден, гостиха посетителите в Етнографския музей.

Както „Марица“ писа, от понеделник там се провежда ХVІ-тото издание на Седмицата на занаятите, с фокус върху старата българска традиция плъстене с вълна, а изработените изделия от нетъкан текстил се наричат „плъсти“. Основната суровина е овчата вълна. Използва се свойството на вълната да се сплъстява чрез пране, без помощта на сложни устройства, машини и технологии, а само със сапун и вода.

Демонстрация на плъстенето днес направи майстор Ваня Терзиева от Пазарджик.

Тя започна изработката на делва, която ще отнеме няколко дни. Готовият продукт тя ще подари на Регионалния етнографски музей. 

Докато Ваня Терзиева правеше демонстрация, колежката й стрина Пепина / в средата/, както я представиха,  черпеше гостите с пиле и питка. 

Преди това Грозделина Георгиева, уредник в музея, разказа за традициите на Петровден и тяхната символика.

Според народните вярвания свети Петър държи ключа за рая, а свети Павел му е брат-близнак. Именно Христос дал на бедния рибар Симон от Капернаум на брега на Галилейското езеро името Петър. Той бил брат на ап. Андрей Първозвани и следвал Спасителя до деня на възнесението му. След това свети Петър извършил много чудеса. 

При подялбата на света между светците на него се паднало да държи ключовете от райските двери. Той мерел греховете и добрите дела на везни и отсъждал къде трябва да отиде душата на човека – в рая или в ада. Бил толкова справедлив и безпристрастен, че когато майка му се явила пред райските врати, не я пуснал, тъй като везните наклонили към лошите постъпки, които тя вършила на Земята.

Петровден се свързва още и с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска година и с легендата за доброволната жертва – тази, която винаги е била най-скъпа на Господ. Затова в някои краища празникът започва още от рано сутринта. Всички стопани отивали специално на нивите, градините, бостаните и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет.

По традиция на този ден завършват двуседмичните Петрови пости и се отговява с младо петровско пиле. Приготвя се най-младият петел в името на светеца и за здраве на всички. Това се прави дори и да липсва именник вкъщи. Петелът, както и слънцето, отмерва времето и е символ на възкресението. Жертвоприношението му се свързва със запалването на огъня и с омилостивяването на силите, които изгарят природата. Така свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността.

Народът ни вярва, че свети Павел е този, който забранява всякаква работа днес. За да не го разгневят и да предизвика пожар в имота им, хората дори не палели пещта да си опекат хляба.

Празничният Петровден отбелязва края на двуседмични пости. На трапезата традиционно се поднасят пиле,  погача, баница и първите за сезона ябълки. Преди това ябълките петровки се носят в църквата, за да бъдат осветени. От райския плод се раздава за здраве и късмет, повеляват още традициите в деня на свети Петър.  

Обредното ястие “бял мъж” е единственото ястие в българската фолклорна традиция, което се приготвя от мъж. Петровден е и най-подходящото време за приготвянето му, защото тогава млякото на овцете е най-гъсто и хубаво. Легендата разказва за група мъже, отишла навръх Петровден да ожъне житото. Пристигнали рано на нивата, но работата била много. Тогава при тях слязъл Свети Петър, грабнал сърпа и помогнал на жътварите. Станало време за обяд и всеки отворил бохчата си, за да похапне. Понечил един от мъжете да извади прясното овче сирене, но от жегата то се било разтопило. Засрамил се жътварят, не посмял да нагости светеца със сиренето. Усетил Свети Петър притеснението му, взел в ръце няколко житни класа, стрил ги, докато зърната станат на брашно. Поръсил с него сиренето, разбъркал и получила се вкусна бяла каша, която нашите предци нарекли “Бял мъж”. В днешно време се прибавя и пържено масло. 

Директорът на РЕМ д-р Ангел Янков, лично почерпи с пиле и питка студенти от АМТИИ

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?