46

За пет ключови проекта район "Централен" търси съдействие от пловдивските депутати

Близо 31 млн. лева ще са нужни, за да се реализират дейностите по вече готовите проекти в района.

Районният кмет на "Централен" Георги Стаменов се срещна с народните представители от Пловдив вчера. Пред депутатите, изпратени от пловдивчани, той представи петте важни проекта на район „Централен“, които имат огромно значение за опазване на културното и архитектурно наследство и за развитието и модернизацията на центъра на Пловдив.

На първо място, ключова е реставрацията и консервацията на емблематична сграда на ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“. От готовия технически проект стана ясно, че са необходими малко над 8,1 млн. лева за Хуманитарната гимназия. С тях сградата, която е и паметник на културата, ще стане много по-енергийно ефективна и модерна, докато се запази оригиналният й облик и фасада. 

Следващия акцент от презентацията на Георги Стаменов е реконструкцията на първата градска градина на Пловдив – Дондуковата. Там се предвижда пълна подмяна на плочките и настилките, премахване на старите неработещи фонтани по една от алеите, изграждане на нов фонтан с водно огледало, както и цялостно облагородяване и редица други дейности. Според съгласувания проект с НИНКН стойността му е 3,7 млн. лева.

Разширяване и цялостен ремонт на детска ясла "Вълшебно детство" е третият ключов проект за администрацията на "Централен". Проектът там също е напълно готов и според изчисленията, близо 3,1 млн. лева ще бъдат нужни за реализирането му. 

Реконструкция на подлеза до баня „Старинна“ е проект, който практически беше готов още по времето на предишния мандат на местната администрация. Цялостния ремонт и реконструкция на 40-годишното съоръжение ще струва близо 3,8 млн. лева.  

Последният акцент е обновяването на ул. „Младежка“, която трябва да се преобрази изцяло с нови настилки, водни площи, детски кътове, зони за отдих, както и търговски площи за земеделските производители. Зелените площи пък ще бъдат увеличени с 30%. Цената на този проект е близо 12 млн. лева, което го прави и най-скъпия сред приоритетите на кмета на "Централен".  

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дивна

Дивна

06.04.2022 | 12:59

Най- спешна е Хуманитарната!!!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?