Следвайте ни

За първи път: Малки кукери превземат центъра на „Прослав“

viber icon

Над 100 деца ще окупират центъра на пловдивския квартал „Прослав“ в средата на месец март. Поводът – кукерски игри. Главни герои в този празник на традицията и българщината ще бъдат малчуганите от местната ДГ „Боряна“.

Магичното шоу ще се състои на 13 март, събота, като началото ще бъде поставено в 11 часа.

„Програмата ще е изцяло направена от децата. Ще пренесат магията на българските обичаи по Сирни заговезни – ще има прескачане на огньове, хамкане, прошка, както и танци. За първи път се прави подобно нещо в квартала. Очакваме много гости. Ще дойде кукерска група от Перник, ще участват деца от ОДК „Пещера“ под ръководството на Здравко Мандаджиев. Поканили сме гости от Широка лъка, също представили на фондация „Български корени“. Гости ще бъдат също кметът на града Здравко Димитров, зам.кметът Тодор Чонов, както и кметът на района Димитър Колев“, разказа пред „Марица“ директорката на детската градина в „Прослав“ Станислава Бекярова.

Тя допълни, че част от програмата, която ще продължи около два часа, ще бъде също награждаването на победителите в три конкурса – за кукерска рисунка, за автентичен кукерски костюм и кукерска маска.

Тъй като през центъра на квартала минават коли и автобуси, движението ще бъде отклонено, за да се проведат спокойно кукерските игри. Ще бъде осигурена и охрана от служители на Второ районно. Събитието ще протече при спазването на всички противоепидемични мерки.

„Децата се подготвят за кукерски игри, шият се маски и костюми. Изключително са развълнувани от поредната възможност за изява. Ние участваме в много фестивали, няма град, в който да не сме ходили. Седмицата преди събитието пак сме на конкурс. Децата са много активни, но това знаят само техните родители. Затова и решихме да направим  кукерските игри, и то точно в „Прослав“. Така повече хора ще видят техния талант, освен близки и роднини. Всички очакваме с нетърпение, само времето да е с нас“, каза още директорката на ДГ „Боряна“ Станислава Бекярова.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?