Следвайте ни

Скандал! НАП матира 84-годишен гросмайстор за 50 лева

viber icon

Прегрешението на почетния гражданин на Пловдив Любен Попов е, че е получил помощ от фондация "Български спорт", но не я е декларирал 

84-годишен почетен гражданин на Пловдив, който днес е социално слаб, влезе в окото на НАП и отнесе санкция от 50 лева. Аз съм пенсионер от 27 години. Получавам 348 лева пенсия, живея в общинско жилище и имам 87% инвалидност, разказва за себе си Любен Попов, който е международен майстор по шахмат и шампион на България за 1970 година. Заради високите си постижения в спорта е получил и почетния знак на Пловдив. Нямам доходи от наеми, нито от някаква друга дейност, единственото, което съм получавал, са помощи от фондация "Български спорт" към Министерство на спорта, недоумява Любен Попов. Една от дейностите на фондацията е да подпомага закъсали спортисти ветерани. 

От ТД на НАП - Пловдив обаче наскоро го сюрпризирали с писмо от публичен изпълнител, който търси от възрастния мъж 50 лева. На негово име има влезли в сила две наказателни постановления заради неподадени данъчни декларации от минали години, обясниха данъчните след запитване на „Марица“. Любен Попов не е и предполагал, че трябва да пусне важния документ, с който да уведоми данъчните за получената помощ от фондацията. Става въпрос за не повече от 200-300 лева дарения, спомня си 84-годишният човек. Въпреки че дребните суми от "Български спорт" са били замислени като дарение, лицето е трябвало да ги декларира, гласи буквата на закона.

Според данъчните има и още един проблем - дарителите са декларирали благотворителността си по грешен начин и и на името на възрастния човек в системата на НАП сумите се появяват като доходи от други дейности. А има ли вече влезли в сила наказателни постановления, мърдане няма.

Как ще ми вземат въпросните 50 лева, та аз едва свързвам двата края, контрира Любен Попов. Той живее в крайна бедност със съпругата и дъщеря си и само лекарствата са му около 200 лева месечно. Отделно наемът за общинското жилище е 45 лева, а през зимата сметката за ток му е трицифрено число. Лошата новина е, че публичните изпълнители на НАП наистина могат да запорират част от мижавата му пенсия. Сумата, която не може да се пипа, т.нар. несеквестируем минимум, е 250 лева.

Няма да се дам на данъчните, шахът ме е научил никога да не се предавам, категоричен е гросмайсторът. И до ден днешен почетния гражданин на Пловдив не пропуска да излезе навън, да поговори с хората, да обиколи магазините, /без да купи нищо, по думите му/, въпреки че има един куп заболявания. Наскоро даже при преглед в болницата неврологът ми каза, че според медицината досега трябваше да съм умрял, смее се Любен Попов. 

= Славна кариера =

Любен Попов е шампион на България по шахмат през 1970 година. Участвал е на  13 шахматни олимпиади, на седем от които като играч, а на останалите 6 като треньор. Говори шест езика. 

= Добрите намерения =

В края на миналата година, когато се редактираше ДОПК, бяха заложени промени, според които държавата да не може да блокира средства на длъжници - заплати, пенсии, стипендии, ако те са в размер на минималната работна заплата. Предложените промени бяха с идеята да се гарантира на борчлията минимален стандарт на живот, но не се приеха.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (4)

Даманов

13.02.2020 | 07:47

А какво стана с масата управленци забрявили"да обявят дохадете си?Как се обявявят комесионнните на управляващите?

Отговори
2 0

Боби

12.02.2020 | 16:35

Не е вярно, приемат се още 2017г. Само над МРЗ може да се секвестират.

Отговори
1 0

Мартин

12.02.2020 | 22:48

Принципно е така, но масово се слага запор!

Отговори
1 0

Наглост

12.02.2020 | 09:28

Тъй е то--самолетите дето ги купи шкембе войвода трябва да се платят....И ще ги плащат фирми ,които ще са рекетирани ,както и най-бедните! Да живей България! Въпроса е- кой ще пазят тия самолети, като не останат читави хора в България? Колко българи се върнаха от чужбина срещу колосалните 1200 лв.?

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?