Следвайте ни

За девет месеца: 15 872 безработни от Пловдивско намериха работа чрез трудови посредници

viber icon

15 872 безработни, които са били на Бюрото по труда, са започнали работа за първите девет месеца на 2020 г. Над 350 от тях са учащи и пенсионери. Това съобщиха за „Марица“ от Агенцията по заетостта. 

Всички те са били консултирани от трудов посредник, който им е помогнал да намерят подходящата за тях позиция. Освен насочване към длъжности, отговарящи на уменията и квалификацията, на безработните се предлагат и курсове или обучения към Бюрото по труда. По този начин се прилага по-широк и задълбочен индивидуален подход към неработещите в трудоспособна възраст. Целта е осигуряване на устойчива заетост. 

Средномесечно трудовите посредници в област Пловдив консултират по 16 000 души. 46 на сто от консултираните са със средно образование, 19% с висше, а 35 на сто с основно и по-ниско. Всеки втори, които се е възползвал от трудов посредник пък е бил жена.

Всеки шести новоназначен служител в Пловдивска област през последните месеци е  започнал работа като автомонтьор или сервитьор. Най-осезаема нужда от работна ръка обаче има в преработващата промишленост. На пазара на труда се търсят и преподаватели, машинни оператори, стопански и административни специалисти и работници по събиране на отпадъци. 

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа за заетостта 60/40 и 80/20 са успели да запазят 54 018 работни места  в страната през септември. Служителите са от 2 286 фирми.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?