71

За да влезем в списъка на ЮНЕСКО: Правим план за опазване и управление на базиликите в Пловдив

Заместник-директорът на ЮНЕСКО Ернесто Отоне обиколи "Капана", разгледа Римския стадион и двете базилики. Визитата е първо запознаване на града като групов културен обект с представителите на световната организация. Пловдив е в индикативния списък и тази година вече трябва да представи план за опазване и управление на обектите.

Бившият министър на културата на Чили Ернесто Отоне от кабинета на Мишел Башелет не скри, че е много впечатлен от това, което вижда тук. „Обикновено ние знаем само София, но досега не сме имали удоволствието да видим монументите, които са в индикативния списък на страната. Дискутирахме с кмета колко е важно да поставиш консервацията на културното наследство в средата на нововъведенията за града”, заяви Отоне.

Той заяви, че ЮНЕСКО подкрепя градове, които кипят от ново строителство и в същото време пазят културното си наследство. Пловдив е брилянтен пример за това как гражданството е в центъра на този процес, категоричен бе зам.-шефът на световната организация. Голямата епископска базилика на Филипопол му бе представена от д-р Елена Кантарева-Дечева. Тя му разказа как протече реставрацията на огромните мозайки с птици. Гостът се запозна и с устройствата за виртуална реалност на обекта.

Чилиецът повтори, че няма рецепта колко години ще продължи кандидатстването от индикативния списък до обявяването на един обект за част от наследството на световната организация. „На първо време трябва да бъдат изпълнени всички изисквания от страна на ЮНЕСКО. И държавата е тази, която ще презентира накрая обекта като готов”, обясни Отоне.

Зам.-кметът по култура Пламен Панов каза, че предстои да бъдат заложени средства за плана за опазване и управление на двете базилики и сградата Ейрене. Той ще бъде възложен на ОИ „Старинен Пловдив” или от министъра на културата, или от кмета Здравко Димитров. След като планът се изпълнява 2 години, ще има проверка от ЮНЕСКО как се спазва.

„Засега няма ясен хоризонт кога точно ще бъдем обявени за част от световното културно наследство”, припомни Пламен Панов.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
777

777

07.03.2023 | 22:08

С други думи кантарева и общината до сега нищо не са направили за да отговаря базиликата за критериите на юнеско, толкова могат в селсъвета

Отговори
6 2
“Вечен” не е за Пловдив

“Вечен” не е за Пловдив

07.03.2023 | 21:30

Разрушихме си толкова хубави и стари сгради на веднъж, хората нямат време да ходят по протести за вдичко, сега заради Юнеско ще спасяваме.

Отговори
3 2
Какви планове за опазване бе мръсници

Какви планове за опазване бе мръсници

07.03.2023 | 21:21

Вижда се и се преценява, световно наследство ли е или не е, какви са тези идиотщини - планове за опазване ...

Отговори
5 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?