71

За четвърт век: Дузина жени се озоваха зад борда на местната власт в Пловдив

Най-малко дузина амбициозни жени се озоваха зад борда на управлението в Пловдив през последните 25 години, изтласкани от яките мъжки лакти. Нежните създания, решили да нагазят във ветровитата политика, от памтивека са били малцинство във властта.

В момента от осемте заместници на кмета Костадин Димитров само две са жени - финансистката Женя Петкова и Савина Петкова, поела транспорта.

В предишния мандат в екипа на Здравко Димитров нямаше нито една.

В историята на Пловдив от годините на Освобождението не е имало прецедент жена да стигне до върха на управленската пирамида като градоначалник. Най-високото стъпало в йерархията за слабия пол досега се оказа длъжността районен кмет. 

В местния парламент от 51 съветници дамите останаха само 9, след като Савина Петкова от „Браво, Пловдив” се изкачи до вицекмет. Юристката е единствената жена, която през 2015 - 2019 г. оглави Общинския съвет в Пловдив, издигната от коалиция "Здравко Димитров", подкрепена от Реформаторския блок и избрана с огромно мнозинство. След изтичането на мандата остана четири години встрани от политиката, но със завидно постоянство продължи да участва във всички обществени обсъждания и дискусии, за да завоюва мястото си в новия градски парламент, а след това и в изпълнителната власт.

Картината в днешното управление в Пловдив показва, че коалицията ПП-ДБ е най-либерално настроена към жените. Тя има три съветнички в местния парламент, както и районни кметове - Тони Стойчева на "Западен" и Венцислава Любенова на "Северен". 

Най-ярката фигура при кмета  Спас Гърневски беше топфинансистката на Общината Валентина Семерджиева, която той си взе в екипа   от „Полиграфия” заради високия й капацитет. Елегантната красавица съпровождаше градоначалникът седесар по време на деловите му срещи в София и при пътуването в странство за доставка на нови автобуси. 

Черешката на тортата при д-р Иван Чомаков беше главният архитект Емилия Божкова - веща в професията и със свръхсамочувствие, тя развърза мащабно строителство в Пловдив с новия Общ устройствен план въпреки неговите недостатъци. Не падна по гръб, когато Атанас Червенков я обвини в корупция, и със стръв го атакува за далаверата с пазара на „Младежка”.

Като бели лястовици в мъжката империя изкараха по един кметски мандат в епохата на СДС - ОДС Маргарита Вакрилова (”Западен) и Стефанка Ламбрева, загрижена за „Южен”, както добра стопанка се грижи за двора си. Държеше „да пипне проблема”, както самата тя обичаше да казва.

Даниела Желязкова, запленена по каузите на Иван Костов, командваше с размах район „Северен”, но се раздели с политиката, разочарована от тесногръдото партийно мислене и  незачитане на различното мнение в мандата на тогавашния градоначалник д-р Чомаков.

Бурни ветрове отвяха три районни кметици от кораба на Иван Тотев.

Райна Петрова в кабинета като районен кмет на "Централен"

Райна Петрова (”Централен”), властна и с хъс да надделява, си тръгна от поста по принуда, след като срещу нея беше повдигнато обвинение за злоупотреби с доставки на храни в детски градини. Дългите съдебни процедури завършиха безрезултатно, но в ГЕРБ от раз и безвъзвратно поставиха кръст на бившата си кметица. 

От немай​-къде Райна Петрова се прочу наскоро със съветите си за запек в Тикток. А преди да връхлети  като орлица в политиката на крилете на ГЕРБ, беше директор на училище в Пловдив.

Доц. Павлинка Кацарова дава емоционална пресконференция в битието си като кмет на "Южен"


Не по-малко амбициозната доц. Павлинка Кацарова беше отстранена предсрочно от кметския пост в „Южен”, след като бутна със служебна кола две момичета. След един мандат като активен общински съветник и незавършен втори като райкмет, доц. Кацарова се върна към преподавателската си дейност. 

Десислава Желязкова, педагог по професия, също не успя да изкара четири пълни години като кмет на „Западен”, влизайки в остри противоречия с Иван Тотев. По негова команда тя беше отстранена от поста, опита се да пробие на друго политическо поприще в открита опозиция срещу ГЕРБ, но до този момент така и не се върна в управлението. 

Десислава Желязкова, бивш кмет на район "Западен"    

 

Най-устойчива в политиката се оказа Дани Каназирева, тръгнала с идеята за промени през 2007 г. с ГЕРБ, създала своя партия „Съюз за Пловдив” след разногласия с местните партийни корифеи и успяла да изкара три мандата като един от най-разпознаваемите и популярни общински съветници - острието на местната власт. Впечатлен от неизчерпаемата <210> енергия, Бойко Борисов я назначи за областен управител, а след това я издигна за водач на листата за Пловдивска област за два поредни, макар и кратки мандата. На последните местни избори  Каназирева направи крачка назад, като се отказа да играе за кмет и Общински съвет. Но не се отказа от политиката и някой ден може и да се върне в управлението на бял кон, надделявайки над мъжкото его. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
Тони Стойчева

Тони Стойчева

09.03.2024 | 11:47

Нагла,тъпа упорита

Отговори
1 0
По редакциите са същите гротесни недоразумения

По редакциите са същите гротесни недоразумения

08.03.2024 | 17:59

Примери ли? Успяхте ли да прочете до края!

Отговори
2 0
пловдив

пловдив

08.03.2024 | 16:21

ТОВА Е ЕМАНЦИПАЦИЯТА ! ЖЕНИТЕ ИМАТ НЕ ПО-МАЛЪК АПЕТИТ ЗА КРАЖБИ ОТ МЪЖЕТЕ! ХЕЛЕ ПЪК АРХИТЕКТКАТА НА ЧОЛАКА.

Отговори
5 0
ПАТИЦИ ПО ПЕКИНСКИ

ПАТИЦИ ПО ПЕКИНСКИ

08.03.2024 | 12:41

ДВЕ ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ ТОНИ СТОЙЧЕВА И ВЕНЦИСЛАВА ЛЮБЕВОВА ДВЕ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ДВЕ ПАТИЦИ ПО ПЛОВДИВСКИ /ПЕКИНСКИ/...НЕ ЧЕ ДРУГИТЕ МЪЖЕТЕ СТАВАТ ЗА НЕЩО...ТО В ПЛОВДИВ СИ Е НАПРАВО ПАНАИР НА СУЕТАТА ...ЛЪЖЦИ И НАТЕГАЧИ....ОНАЯ АДВОКАТКАТА ДА Я ПИТАМ РАБОТА ЛИ НЯМА?

Отговори
6 1
Аз съм Тони  Стойчева кмет на Западен ,но на село бях  Стойка

Аз съм Тони Стойчева кмет на Западен ,но на село бях Стойка

09.03.2024 | 13:40

Упорито съм, искам съм кмет .. май съм тъпа ама те и избирателите ми още повече.. Кмет съм ве .. ама те предишните са виновни, упорита съм ама до там .... От таз жена кмет не става, за бустанско плашило... Ще усети народната любов

Отговори
1 0
ХА ХА ХА

ХА ХА ХА

08.03.2024 | 12:39

ТОВА ЖЕНИ ЛИ СА ....НЕ СА ЛИ ПАТИЦИ В КОСТЮМ НА ЖЕНА... КРАДОХА ИСИ ЖИВЕЯТ НА ПУК НА НАС....

Отговори
5 0
Гибона

Гибона

08.03.2024 | 12:22

Ееее бях ги забравил тези недоразумение. Павлинка кубчето и баба Райна с прасец, като на римски пехотинец.

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?