1553
Следвайте ни

За час подредиха секциите, чакаха пускането на машините

viber icon

Перфектна организация, за час успяхме да се справим от получаването на изборните книжа в кметството до подреждането на секцията, разказа Емил Янев. Той е председател за трети път на секция в СОУ "Димитър Матевски" в ЖР "Тракия". Янев и членовете на комисията изчакваха днес следобяд само да мине IT-техник, за да монтира и включи машината за гласуване. След това предстоеше запечатване на секцията и предаването й на органите на реда за охрана.

Останалите членове на секционни комисии в СОУ "Димитър Матевски" също потвърдиха, че бързо са се справили с подреждането на избирателната секция и книжа. Повечето изчакваха техниците да минат през всяка секция, за да монтират и тестват машината за гласуване. 

По една машина има във всяка една секция, видя репортер на "Марица". За всеки случай обаче във всяка една от секциите има монтиран и параван, в случай , че се наложи преминаване към гласуване с бюлетини. 

Според Емил Янев манипулации с машината са невъзможни. Това знаел от личен опит, тъй като вече за трети път участва в секционна комисия. Според него при гласуването с машина дори се елиминира и евентуална човешка грешка. 

На всеки човек може да отнеме различно време гласуването с машина, едни може да го направят за минута, други за 2 или 5. Назначили сме в секцията отговорник по машина, той ще дава напътствия, но само за работа с машината и само ако избирателят има нужда от помощ, каза Янев. 

В изборния му списък са записани около 600 души с право на глас, от тях обикновено гласували около 350-400 души, разказа Янев. Той и колегите му очакват висока избирателна активност и си пожелават безпроблемно да премине изборния ден. 

Няколко бяха техниците, които монтираха и активираха машините в секциите на училището днес. "Всеки от нас отговаря за шест. До тук съм монтирал половината и няма проблем", разказа IT-техникът Макс Василев. Той ще отговоря утре за изправността и нормалната работа на тези шест устройства. При подаването на сигнал за проблем с някоя от машините, той ще има 60 минути за отреагиране и отстраняване на проблема. Ако не успее да се справи, ще се чака разпореждане от РИК-а как да продължи гласуването. Един от вариантите е преминаване към гласуване с хартиена бюлетина.  

Във всички секции са налични дезинфектанти, маски и ръкавици. Табели напомнят за спазването на дистанция и дезинфекция. Влизането в изборните секции ще става задължително с маска. 

Снимки "Марица"

  

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?