Следвайте ни

Дядо Николай хвърля кръста след освещаването на бойните знамена

viber icon

Един смел пловдивчанин ще извади за пореден път Богоявленския кръст от ледените води на река Марица днес в 13 часа пред Водната палата. Големият християнски празник „Богоявление” ще започне със Света литургия в храма „Успение Богородично” в 9 часа. Тя ще бъде отслужена от митрополит Николай и ще продължи 3 часа. На този ден се освещава водата в храма, а след това и водоемите във всеки край на страната. Според православната вяра на този ден Исус Христос е кръстен от Йоан във водите на река Йордан.

Светата литургия ще свърши в 12 часа, когато започва тържественото освещаване на бойните знамена на Пловдивския гарнизон в двора на църквата. Ритуалът се извършва от митрополит Николай. На 6 януари се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Върху тях е изобразен кръст и са изписани свещените думи "С нас е Бог".

В 12.10 часа по улиците "Криволак", „Железарска“ и бул. „Цар Борис III Обединител“ към Водната палата тръгва литийно шествие. То ще бъде водено от Пловдивския митрополит Николай, кметът Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева. В шествието ще се включат председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков, командирът на "Съвместното командване на специалните операции" ген.-майор Явор Матеев и други официални лица. В пътя от храма „Успение Богородично” до Водната палата се включват и много вярващи пловдивчани.

В 13.00 часа на сцената до Водната палата митрополит Николай ще извърши Богоявленски водосвет и хвърлянето на кръста в реката. Желаещите да го извадят са много и според поверията те не боледуват през годината. По традиция ритуалът се гледа от стотици пловдивчани.

Цар Симеон първи освещава знамената ни

Бойните ни знамена се освещават ежегодно и са символ на вярност, чест и доблест. Първото им освещаване прави цар Симеон Велики в славната година на битката при Ахелой - 917. След освобождението традицията е възстановена и се извършва ежегодно до 1946 година. Ритуалът е възстановен през 1993 г. Звън от всички камбани на „Успение Богородично” ще ознаменува тържествения водосвет.

Досега нито едно знаме на наша войскова част не е било пленявано от чужди войски. За сметка на това в музеите у нас има 62 турски, румънски и руски знамена.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?