3906

За 1 юни: Пожарникари и полицаи ще сбъднат мечтите на пловдивските малчугани

Специален празник за децата ще се проведе в Цар-Симеоновата градина по повод 1 юни.  От 10 до 16 часа на алеята между Библиотеката и ,Пеещите фонтани два екипа служители на Пловдивската пожарна ще очакват деца и родители, за да отбележат заедно Деня на детето.

Огнеборци и спасители ще покажат своята техника, ще направят демонстрация, а по-любознателните малчугани ще могат да спечелят награди в игрите, организирани от РДПБЗН-Пловдив. Пловдивската пожарна остава вярна на традицията да участва в поредното издание на Детския фестивал на знанието и движението, който се организира от Народна Библиотека ,,Иван Вазов"- Пловдив, Съвместно командване на специалните операции - Пловдив, ОД МВР-Пловдив, „Асоциация за социална, здравна и правна помощ” и Клуб за планинско-приложни спортове "АГАРТА" – Пловдив.В началото на пешеходната алея до библиотеката, екип огнеборци от Първа районна служба и спасители от сектор Специализирани оперативни дейности ще очакват най-любознателните и нетърпеливи деца и техните родители, за да ги запознаят с техниката, да застанат на мястото на водача на пожарната кола или да почувстват адреналина на огнеборци и спасители. Родителите ще получат ценни напътствия за това как да се погрижат за безопасността на своите деца през ваканцията. По-любознателните могат да видят и докоснат отблизо специализираното оборудване, да се запознаят със съдържанието на раницата за бедствия и да научат как се съставя семеен план при бедствия.    


 
Родители и деца ще имат възможност и да чуят интересни лекции, да видят и участват в демонстрации, да се ориентират с компас, да влязат в ролята на спасител, пожарникар, полицай, художник, както и да опознаят вертикалния свят на алпинизма.

Организаторите са предвидили изключително разнообразни дейности, в които децата могат да се включат: 
Лаборатория към Катедра „Въздушен транспорт“ при Технически Университет – София, Научноизследователска лаборатория „Аерокосмическа техника и технологии“, чрез гл. ас. Д-р Димитър Гинчев ще представи и запознае децата с авиационен тренажор за летателни средства /самолети, хеликоптери, дронове/. В основната сграда на библиотека „Иван Вазов“ ще бъде инсталиран авиотренажор, а чрез него децата ще имат възможност да усетят какво е да управляват летателно средство. 

В източното подножие на хълм Бунарджика /до църквата „Св.Св. Петър и Павел”/ може да открият пункта за скално катерене. Там от Алпийски клуб Пловдив ще помогнат на желаещите деца да почувстват удоволствието от скалното катерене.    

Областна Дирекция на МВР ще покаже снаряжение и екипировка на Специализираните полицейски сили. От 11 часа в края на алеята, близо до ДНА, ще има демонстрации със следови кучета и кучета работещи по линия на наркотрафик и антитероризъм. На Пункт за обучение и представяне на информация по линия на безопасност на движението ,,Пътна полиция"- Пловдив ще припомни правилата за  управление на велосипеди и тротинетки, пресичане на кръстовище и правила за безопасно придвижване. 

Предвидено е участие на Асоциация Българска детска книга чрез среща на децата с български детски автори – четене на приказки и мини базар на българска детска книга.  Родителите ще получат полезни напътствия  за това как да запалят желанието за четене у децата и как да им помогнат, за да подберат най-подходящите книжки. 

За творческите личности книжарница „Мечо Пух“ е организирала място за рисуване върху платна и на стативи с боички. Мястото е до езерото на фонтаните. 

Забавната маймунка „Мънки“ също ще е в епицентъра на събитието за снимки с всички знаещи и можещи малчугани. 
Няма да липсват и сладки изкушения, осигурени от спонсори на събитието. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?