За 1 година в Пловдив 100 деца спасени от изоставяне

Бивша проститутка си тръгва с бебето от болницата, майка с 9 деца си връща едното близначе вкъщи

Два часа разговор били нужни на психолозите от клона на британската благотворителна организация “Надежда и домове за децата”, за да убедят 30-годишна проститутка от Пловдив да се прибере вкъщи с новороденото си.
Ромката категорично заявила в болницата, че не желае детето, тъй като нямало къде да живее, а освен това имала други две от предишен брак. Експертите от пловдивския клон на организацията тутакси се озовали в болницата и започнали да я убеждават да не изоставя детето си.


 С обещанието в продължение на шест месеца да є помагат в отглеждането, да є осигурят памперси, мляко, дрешки и козметика за момченцето. Очите на ромката светнали, качили я на служебния автомобил и я закарали в “Изгрев”. Вторият баща на родилката заявил, че ще приеме и новия член на фамилията. От организацията купили кошара и обзавели стая на бебето. “Редовно я контролираме и съветваме, защото идеята е да подкрепим майки и семейства, на които им е трудно сами да отглеждат децата си”, обяснява областният координатор на организацията Кремена Стоянова.
“Надежда и домове за децата” има тристранно споразумение със здравното министерство, Агенцията за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане само за една година от съществуването са спасили 100 деца от Пловдив и областта от изоставяне. Споразумението им дава право да боравят с личните данни на децата.


Анализът за април-юни показва, че екипът на организацията е подкрепил 74 хлапета от 0 до 3 години. 98 на сто са от ромски произход. Двугодишният проект на организацията е финансиран от британска страна и не ползва пари на българската държава. Усилията на пловдивския клон са насочени към намиране на приемни семейства и осиновители на малчуганите от Дома за медико-социални грижи в Пловдив, който ще бъде закрит от 1 януари догодина.
Голямата гордост на организацията е, че е успяла да убеди майка на 9 деца да си върне обратно изоставеното бебе, при това близначе, вкъщи. Многодетната фамилия живеела в мизерия в една стая, но с помощта на организацията, която се заема с оформянето на документите, от район “Източен” дават общинско жилище.
В момента многодетното семейство се шири в обзаведен тристаен апартамент, слад като “Надежда и домове за децата” отпуснали средства за пълен ремонт на апартамента и осигурили обзавеждане.
“И започнахме да работим за реинтеграцията. Близначето е било изоставено като бебе, но вече е 3-годишно и успяхме да убедим родителите да си го върнат обратно. Инцидентно ги проверяваме и сме категорични, че се справят чудесно - децата винаги са изкъпани и нахранени”, казва Кремена Стоянова.
Другият успех на британската организация е създаването на областен координационен механизъм по деинституциализация. При особено заплетените казуси всички отговорни страни - областна управа, община, социални, МВР, отдел за закрила на детето, се събирали, за да вземат решение. Така бил осигурен фургон на самотна майка, която живеела с трите си деца на палатка край езерото в Оризаре.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Вяра

Вяра

25.08.2013 | 13:26

Страхотна инициатива и още по-страхотни резултати. Това е начинът! Наистина има хора, на които трябва в такива моменти да им се помага, за да разберат, че има и понятия като отговорност, но е като солидарност.

Отговори
0 0
Kristel

Kristel

20.08.2013 | 23:20

Da se vzemat prevantivni merki sreshtu zabremeniavaneto na nepalnoletni!Sledvashtata stapka e informiraneto na mladite i badeshteto na decata!A tova,che sa spaseni 100 deca e dobre,no sled tova-kakvo gi ochakva?A i vsichki nas s tezi negramotni i drogirani neshtastnici?

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?