2374

Юруш, народе! Главната като магнит за пловдивчани в навечерието на Великден СНИМКИ

Главната на Пловдив привлича хората като магнит и по обяд по улицата трудно можеше да се разминеш.

Младежи, възрастни, родители с бебета и деца с балони, сладолед, на ролери и с кученца се разхождаха по стъргалото, както навремето се наричаше централната улица. Сякаш половината Пловдив беше се изсипала на пъпа на града в навечерието на Великден. 

"Топла е!", радостно възкликнаха дечурлигата, след като пробваха каква е водата в шадравана. "Скоро ще ходим на море", чуруликаха малчуганите. 

След пладне температурите под тепетата се покачиха почти до летните нива, а някои смелчаци тръгнаха по къс ръкав, къси панталони и дори голи до кръста.

Най-популярното място за снимките е градинката до общината, украсена с гигантските великденски яйца, изрисувани от учениците.  На копчетата до шадравана нямаше свободни места, други пък бяха окупирали кафенетата на Главната и в „Капана“. 

Александър Секулов, талантлив пловдивски писател и драматург, беше се настанил в едно от заведенията и веднага привлече погледите на неговите почитатели с молба за автограф. 

Вече никой дори и не си помисля да си сложи маска. С лекота и удоволствие  забравихме рисковете на пандемията и дори в градския транспорт малцина ползват предпазното средство, което ни изтормози за две години. 

Клоун забавляваше минувачите до бившето кино „Балкан“. Опашки се наредиха и до закусвалните. Някои си хапваха пица, други – дюнер. Оживление цареше и на великденския базар „Капана“, където занаятчиите от Пловдив и страната  предлагат оригиналните изделия на своето творчество, здравословни продукти, ароматни сапуни, тениски със закачливи надписи от рода на „Вятър ме вее на бял кон“. 

Всички магазини в центъра с малки изключения работят с пълна пара в очакване на купувачите, които все още си търсят подаръци за празника. Определено по-голям интерес има към търговските обекти, където цените са поносими. По-малък е към луксозните, които продават дамски сака по 135 лева. 

Любителите на археологията и античното наследство се разхождаха по древните улици на Римския форум. Чужди туристи се снимаха за спомен на фона на древните зидове на Филипопол. 

Снимки от Валентина Биларева

 

 

 

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ГАРВАНЪ

ГАРВАНЪ

23.04.2022 | 20:42

Не се радвайте много, щото съвсем скоро ще ви го нахлузят отново. Такива са разпорежданията от Запад. Нали ги виждате лицемерните келемета как продължават да ходят с парцалите на устите по всякакви международни срещи, макар че вирус няма. Вирус може и да няма, но ваксини ще има. Защото те са направени за съвсем други цели. А показваните маски са за полу и цели дьобили.

Отговори
3 2
Така е

Така е

23.04.2022 | 18:25

Мда, напълни се с всякакви хубавия ни град.

Отговори
10 0
мхм

мхм

23.04.2022 | 18:01

Това не са пловдивчани, а селтаци от помашко...!

Отговори
12 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?