Следвайте ни

Юристите в Пловдив: Тази съдебна реформа ще удари гражданите

viber icon

Готвената съдебна реформа, която включва закриването на малки районни съдилища, ще се отрази негативно и ще бъде удар главно по гражданите. Това становище изразиха пловдивски юристи, които преди минути се събраха на мълчалив протест пред стълбите на Съдебната палата. 

Адв. Доротея Будакова, която към момента изпълнява длъжността председател на Адвокатски съвет-Пловдив коментира, че целта на мълчаливото бдение е да се започне широк обществен и професионален дебат по темата за реформата в съдебната власт. 

"До момента са разглеждани различни варианти, но в тесен кръг във ВСС, но без адвокатите и широката правна общност не би могло да се вземе адекватно решение по отношение бъдещето на съдебната система. На първо място с реформата ще бъдат закрити голям брой малки районни съдилища.

В това няма нищо укоримо и нищо лошо, стига да е направено достатъчно обосновано и да се базира на анализ и изследване на обществения ефект.  Много голяма част от закритите съдилища ще станат поделения на най-близкия районен съд. Веднъж седмично например командировани съдии ще гледат делата на хората в този район и то тесен кръг дела - заповедни производства, някои брачни искове, за домашно насилие и все близки до хората проблеми, както и искове в гражданското съдопроизводство до 2000 лв.

Оттук нататък следва, че всички хора, които завеждат дела за имотите си и за парични вземания над 2000 лв, където и да живеят, те ще трябва да потърсят най близкия Окръжен съд, който ще действа вече като първа инстанция", каза адв. Будакова, като подчерта, че тук вижда най-големия проблем за хората. 

По думите й, това ще се отрази на гражданите в икономически, социален и юридически аспект. 

" Достъпът до правосъдие ще бъде ограничен, самото правосъдие ще се оскъпи. Да не говорим за колегите адвокати в малките населени места, които ще бъдат затруднени да пътуват постоянно до най-близкия Окръжен съд, след което до Апелативен като втора инстанция. Засега тези случаи са много редки и това се преодолява.

Ние сме адвокати и правосъдието няма  да обслужва нас или съдиите, а трябва да обсъжда гражданите и общественият интерес", посочи тя. 

Според адв. Будакова адвокатите не са против реформата изобщо. 

" Такава трябва да има, но сега апелираме за дебат, да няма затъмнения и тишина по този въпрос, както и да не сме обречени после при направени промени да се питаме дали трябваше да се случи", подчерта тя. 

Албена Пискова, която е член на Висшия адвокатски съвет, каза, че днешният протест е обърнат предимно към гражданите. 

"Дебат не беше направен и хората не са наясно какво се предвижда с готвената реформа. Искаме широк дебат, не само с правните общности, но и с българските граждани. Реформата не е въпрос на комфорт за съда и адвокатите. Трябва да има такава, но това е нещо косвено, което засяга българските граждани. Самите законодателни промени, които се предвиждат трябва да бъдат припознати от обществото", каза адв. Пискова. 

Тя подчерта, че промяната ще засегне Районния съд в Първомай, предвижда се също закриването на всички районни съдилища в Смолян. 

"Не е ясно дали териториалните поделения ще предлагат същите услуги и качество както районните съдилища. Хората ще имат най-вече географски и икономически затруднения. Не може да ги натоварваме с разходи и да бият десетки километри, за да имат достъп до правосъдие", посочи тя. 

Пискова даде пример с Първомай, който се намира на повече от 40 км от Пловдив. По думите й, човек ще бъде икономически и времево натоварен, за да присъства на дело. Ще трябва да и да си вземе почивен ден. 

" Много са неяснотите, на които не сме получили отговор. Искаме да бъдем включени в дебатите за съдебната реформа. Ако ние нямаме единомислие, много трудно ще бъдат възприети законодателните промени", подчерта Пискова. Тя добави, че именно районният съдия е най-близо до местната общност и познава най-добре проблемите й. 

" Той най-обосновано и справедливо би постановил конкретен съдебен акт", посочи тя. 

 

На протеста присъстваше и прочутият адвокат Николай Хаджигенов, който дойде в Пловдив, за да подкрепи становището на юристите тук. 

Той посочи, че градът бил нарицателен за липса на правосъдие. По думите му сегашният ВСС е пародия.

"С готвената реформа се цели да се затворят устите на съдиите, като им се вдигнат заплатите заради увеличения брой дела, които ще имат", посочи още адв. Николай Хаджигенов. 

Протестът на адвокатите в Пловдив продължи около 20 минути. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Клоуните от провинцията

Клоуните от провинцията

07.06.2021 | 20:11

С тези сурати на протестиращите не първомайския, а направо пловдивския съд да закриват. Егати изхабените индивиди.

Отговори
5 1
ами

ами

07.06.2021 | 20:03

Имам приятел адвокат. Преди няколко месеца се произнесе по въпроса ми как е адвокатското дередже така: Станахме много. Народа обедня и намаля. Това налага да се ритаме по кокалчетата. Яко.

Отговори
7 2
браво..

браво..

07.06.2021 | 19:44

е то голям наплив бе няма къде игла да хвърлиш!!!! стига де!

Отговори
5 2
вицове...

вицове...

07.06.2021 | 19:27

като се сетя как точно на адвокатите им е голям дерта за икономичски не изгодните съдебни услуги на населението ...се умилявам.... ами сега ще се наложи да се редуцират като болниците..... който има дерт ще си търси начина....България не е Америка.... най големия виц на адвокатите им дожаля за гражданите как ще обеднеят и за съдилищата каолко и къде ще бъдат....друга е причината ...друга... само какво масово мероприятие направиха....!?! те голяма сила били тия адвокати....цъцъцъ...

Отговори
9 2
Интрига

Интрига

07.06.2021 | 19:04

Сигурно ще ги разцепи гражданите... Айде стига глупости интриганти

Отговори
4 3
Барабата

Барабата

07.06.2021 | 19:04

Тук вивдам адвокати от женски пол коитро са скарани с правото,

Отговори
5 2
Смешници

Смешници

07.06.2021 | 19:03

Едни и същи 20 човека наистина,не могат да покрият бройката на органите на управление на колегията.... Ако я няма албена то няма интрига... Е га ти гилдията....

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?