46

Юридическо парти събира пари за таксите на затруднени студенти

С коледно парти бъдещи юристи от Пловдивския университет и вече действащи адвокати с диплома от висшето училище ще се повеселят заедно и същевременно ще съберат средства, с които да бъдат покрити семестриални такси на студенти от вуза.

Юридическото благотворително парти се организира от 2017 г., но в последните две зими традицията бе прекъсната заради пандемията от ковид. Сега се възстановява  с усилията на Студентския съвет, Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ и Адвокатска колегия-Пловдив.

Поканите са по 5 лева, а с постъпленията ще бъдат подпомогнати студенти в неравностойно положение. Във висшето училище има младежи с увреждания, сираци  и социално слаби, които са освободени от такси. Но и много други, които изпитват затруднения, но не ползват тази привилегия, обясни председателят на Студентския съвет Виктория Палигорова. Купонът е на 21 декември, а заради благотворителната кауза домакините от „Пловдив Ивент център“ са предоставили безвъзмездно залата.

След тържеството ще бъде обявен срок, в който студентите могат да кандидатстват за помощта, като предоставят доказателства за социалния си статус. Комисия от 10-15 души разглежда кандидатурите и подрежда желаещите според нуждите им, след което събраната сума се разпределя между тях.

Последния път в партито се включили щафетно около 700 души. При по-ниските тогава цени на поканите се събрали 2000 лева, но много студенти купили една, а оставили повече пари. Така успяхме да покрием зимните семестриални такси на всички 11 колеги, които поискаха помощ, разказа Палигорова. В университета се обучават и украински студенти, макар в Юридическия факултет да са само неколцина. Миналата година те бяха освободени от таксите за общежития, сега на места плащат символичните 10 лева, а другаде - пълния размер, според политиките на собствениците на базата, в която са настанени. МОН подкрепя студентите от Украйна с 300 лева месечно.

След разпределянето на средствата от юридическото парти се води отчетност, като получилите подкрепа представят квитанция за платена зимна семестриална такса, добави Палигорова. Ако останат пари, заедно с приходите от благотворителния футболен пролетен турнир ще се ползват за погасяване на част от летните семестриални такси на нуждаещите се.

В коледното Юридическо парти могат да участват настоящи студенти по право, бивши възпитаници на факултета в ПУ, действащи юристи от Адвокатската колегия. В предишни издания са се включвали около стотина купонджии, които вече не са студенти. Коледното парти ще бъде сбирка на цялата общност и различни поколения от средите на юристите под тепетата, които ще се забавляват с диджей и танци. Томбола пък ще разпредели между все още учащите сборници и помощна литература за следването на сложните правни науки.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?