49

Йордан Иванов разкри афера с незаконен добив от коритото на Марица

Междуведомствена комисия, в която ще участват РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция и Икономическа полиция, ще проверява четири договора за почистване на речното корито на Марица. Те са сключени през февруари 2019, през юли 2020 и през декември 2021 г. Тогава областните управители бяха Здравко Димитров, Дани Каназирева и Ангел Стоев.

"Договорите са подписани срещу задължението на фирмите да укрепят бреговете, да изчистят растителността и да изнесат наносите, вместо да им се плащат пари. Буди съмнения обаче фактът, че те са избрани, без да има прозрачност, публичност и при неясни правни основания при сключването на договорите", каза областният управител Йордан Иванов, който даде днес брифинг заедно със зам.-председателя на НС ген. Атанас Атанасов.

Йордан Иванов подчерта, че всички договори са подписани за различни участъци, но без да се знае какъв обем наносни отложения ще бъде изнесени.

Два от договорите са изтекли, за други два се търси начин да бъдат прекратени.

"Твърденията, че може да се чисти безвъзмездно са лъжа. Няма безплатен обяд", коментира Иванов. Той предполага, че покрай наносите са изнесени и инертни материали, над които фирмите нямат право.

" Създава се внушение, че дадена фирма прави услуга на държавата - като за своя сметка почиства коритото на река Марица. Нека е ясно, че това не е така! Наред с дейностите по укрепване на коритото, фирмите изпълнители изземват наносни отложения. Това е и де факто начинът, по който държавата плаща на фирмите скрито – в правото терминът е „насрещна непарична престация“. Тя е замаскирана като „безвъзмездно изземване на наноси“.  Тоест – държавата на практика „плаща“ за извършване на дейности по укрепване в натура, но никой не знае размера, защото няма стойностни сметки за цената на иззетите материали", коментира Йордан Иванов.

Атанас Атанасов напомни, че още преди 5 години "Демократична България" направи проучване, според което ежегодно в страната се крадат близо 10 млрд. лева. Според него така съставените договори за почистване на речното корито дават повод да се предполагат корупционни практики.

Фирмите, с които Областна управа има договори за почистване на коритата на реките, са "Принт Технолоджи 13" / сега "Билд Инерт"/, "Агроника" и "Строймаш". 

"Областна администрация носи отговорност за почистване на коритата. Това е наш ангажимент, който гарантира живота и здравето на хората. Знаем , че нямаме финансови ресурс , но ще търсим законен и неувреждащ способ за почистване на коритата. Редът за сключване на тези договори ще бъде законен и ще има конкурентно начало. Предстои почистване и на още един участък до депото за твърди битови отпадъци" каза областният управител. 

Йорданов е категоричен, че проблемът не е във фирмите, а в начина, по който е работила Областна управа. Всички фирми са добре дошли, стига да спазват законите и процедурите, заяви той. 

Областният управител набеляза пет основни мерки, които ще бъдат предприети във връзка с проверката за почистването на Марица. 

1. Областната администрация преустановява подписването на каквито и да е било документи по действащи договори. 

  2. Областната администрация търси законен начин за прекратяване на действащите договори, който да издържи в съда при евентуално обжалване.

3. Действия за реално остойностяване на дейностите и проверка, която да провери има ли вреда за фиска и в какъв размер е тя. Чрез външна експертиза ще се калкулира стойността на извършените дейности по укрепване, извършени от фирмите, и финансовата стойност на непаричната престация (изземването на наноси).

   4. Създава се междуведомствена комисия, в която ще бъдат поканени експерти от РИОСВ, „Басейнова дирекция“ и Икономическа полиция. Целта е да се извърши проверка какво е свършено до момента по предмета на договорите, а също така да се изработи справедлива, законосъобразна методика, по която да се калкулират стойността на строителните работи в полза на държавата и стойността на иззетите наносни отложения в полза на фирмите изпълнители.

     5. Областната администрация на Пловдив носи ангажимент за поддръжка на коритата на реките извън територията на населените места. Освен тези 4 участъка, за които са сключени цитираните договори, до юни 2022 г. следва да бъде сключен договор и за пети участък.

    Йордан Иванов потвърди, че е възможно  за почистването на коритото заплаща с наносни отложения, но без да се лъже, че това е безвъзмезден договор  и със справедлива калкулация както на дейностите, извършени от фирмите, така и на стойността на извадените и оползотворени от тях инертни материали. И с ясен контрол по изпълнението на дейностите, който е работа на държавните институции.

      

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Без коментар

Без коментар

24.01.2022 | 18:30

Главният редактор на Марица - Руси Чернев, в типичния за него авторитарен стил, забранява коментари под статиите си. Днес написа цели две. С едната внушава, че понеже заместник областните управители са от различни партии, нямало да има съвместимост с Областния управител Йордан Иванов, а това - видите ли, драги читатели - бил "властови оксиморон". Главният редактор явно не допуска, че в управлението на страната могат да участват повече от една партии. Странно, нали? Другата му днешна "новина" е, че имало разнобой между Радев и Петков (колко ли им се иска на някои да е така), понеже, въпреки че по Конституция си има два Съвета за сигурност, единият към президента, другият към Премиера - това било много "странно", според Чернев, и показвало, че Петков бил в "състезателен режим" и в "разнобой" с Радев. И двете статии не са нищо друго освен опит за открита манипулация на общественото мнение от страна на главния редактор. Неслучайно е забранил коментарите, които щяха да го изобличат.

Отговори
8 3
Мераклия

Мераклия

24.01.2022 | 19:49

Тоя Руси щял и той да скача за кмет, се чува. Голяма "услуга" ще направиш на собствениците на вестник Марица. А тия 500 бона където ви ги даде общината за проекта за климатиците, сигурно го спечелите коректно, а Руси???

Отговори
6 1
!!!!!

!!!!!

24.01.2022 | 18:06

https://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
2 3
И умната а не русата!

И умната а не русата!

24.01.2022 | 16:16

Алоу, ми почвайте ги с кражбите от транспорта от Колодрума от Зоопарка и т. н и не се занимавайте с кокошкари, дето откраднали 20кубика чакъл и го продали за 200лв!Започвайте ревизия на Тотев и проверка на откраднатите от хунтата в Пловдив повече от 200милиона!Не се правете на умрели лисици, защото сегашния си тъче чергата и май скоро ще ритне кросното!Сменихте ли батериите на Зикометъра или той беше само до изборите?

Отговори
13 2
прокуратура

прокуратура

24.01.2022 | 14:48

ОПГ-ГЕРБ! Разследване на мафиотското управление на тази партия и закриване!

Отговори
15 4
МАЙКА МУ

МАЙКА МУ

24.01.2022 | 13:28

ПИНКО ВЕДНАГА КАЗА ЧЕ ЩЕ СЪДИ ЗА УРОНВАНЕ НА ПРЕСТИЖЖЖЖЖЖ

Отговори
13 3
Дсб

Дсб

24.01.2022 | 12:41

Ген Атансов, помним какво причини на България Иван Костов ……..

Отговори
22 9
Дсб

Дсб

24.01.2022 | 12:40

Тия от ДейБъ се държат като победители . Алооо Йордане с 1000 гласа Дсб нямаш право портиер да си

Отговори
22 12
Коко

Коко

24.01.2022 | 12:32

Където да бръкнеш само схеми, кражби, далавери, видимите резултати на герберите

Отговори
33 8
разочарован

разочарован

24.01.2022 | 12:14

Освен токсичен и голям популист тоя Йордан. Само локуми и празни мохабеди и кво едно голямо нищо

Отговори
18 25
Пловдивчанин

Пловдивчанин

24.01.2022 | 15:36

Едно голямо нищо ама спира 4 незаконни договора ?

Отговори
13 3
хаха

хаха

24.01.2022 | 16:27

Тя зулата свърши спрял е земята да се върти

Отговори
3 2
Опааа кой ми сра в гащите

Опааа кой ми сра в гащите

24.01.2022 | 12:12

Оповести е правилно . Разкритията ги даваха дори по БНТ с главния заподозрян Пинко. За кражбите на предишните областни управители се знае отдавна .

Отговори
29 6

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?