1939

Йордан Иванов и арх. Димитър Ахрянов в словесeн дуел за плана на Пловдив

Областният управител Йордан Иванов и главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов влязоха днес в задочна словесна престрелка по повод на Общия устройствен план на Пловдив. 

Стратегическият документ за градоустройството се подготвя от 2016 г., но до този момент не е приет окончателно.  Преди няколко месеца РИОСВ върна на община Пловдив за корекция доклада за екологична оценка, който е част от ОУП. 

Областният управител упреква екипа на кмета Здравко Димитров, че се бави, а арх. Ахрянов отвръща, че работата по ОУП умишлено се саботира.

Коментарът на Йордан Иванов , публикуван във фейсбук, гласи:

"Аз държа на думата си, очаквам и от другите да го правят. Особено когато става въпрос за интересите на гражданите.

На 4 май се проведе среща за проблемите покрай приемането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив. Тогава от община Пловдив обещаха, че в рамките на един календарен месец актуализираният доклад за екологична оценка на изменението на ОУП ще бъде депозиран в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ). Аз от своя страна поех ангажимент РИОСВ да разгледа доклада в рамките на пет работни дни.

Днес, 53 дни по-късно, община Пловдив не е депозирала доклада за екологична оценка в РИОСВ. И искам да напомня няколко неща:

- Обещания се дават, за да се спазват. Неизпълнението им руши доверието - освен в личностите, което в случая не е толкова важно, но и в институциите.

- Доклад за екологична оценка на измененията в Общия устройствен план на Пловдив вече е връщан три пъти от РИОСВ и веднъж от Експертния съвет - защото все не отговаря на законовите изисквания. Тук любезно ще разясня на кмета на град Пловдив Здравко Димитров - Зико, който напоително обясняваше, че тази оценка не я изготвя общината, а външна фирма, защо този му аргумент е несъстоятелен. Кметът е възложител на дейността на фирмата и има пълната власт и контрол да изисква от търговското дружество, изготвящо доклада за екологичната оценка, резултати, бързина и качество на работа.

- Казус с ПУП-овете в града нямаше изобщо да има, ако общината си беше свършила работата и беше депозирала доклад за екологична оценка в РИОСВ, който да бъде приет без многократни забележки.

Настоявам за публичен отговор пред пловдивчани на следния въпрос:

Защо Здравко Димитров - Зико и администрацията му не изпълниха ангажимента си по обещанието, дадено пред бизнеса и гражданите на Пловдив и в какъв срок общината ще депозира проекта за доклад на екологична оценка в РИОСВ? Моля за незабавен отговор пред широката общественост!

Екологичната оценка е превантивен инструмент за оценяване на евентуалните значителни въздействия върху околната среда и човешкото здраве в резултат от прилагането на планове и програми на национално, регионално и местно равнище. Нейната цел е да гарантира високо равнище на защита на околната среда и здравето на хората и че екологичните съображения се вземат предвид при изготвянето, приемането и изпълнението на програми.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов смята, че се саботира работата на екипа, който изготвя Общ устройствен план /ОУП/.

„За завършване на работата по корекцията на екологичната оценка поради липса на данни при тях от РИОСВ са предоставили контакт с БДЗП. Оттам поискаха такса в размер на 1500 лева, която беше платена. Все още очакваме предоставяне на данните от тях”, коментира главният архитект.

Арх. Ахрянов има притеснения и пита публично: Защо РИОСВ иска да се нанесат данни, с които и те не разполагат, и ни препращат към трети страни?”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Нора

Нора

28.06.2022 | 11:56

Време е това надуто момченце да си ходи!

Отговори
4 0
ПРЕКАЛИХТЕ

ПРЕКАЛИХТЕ

28.06.2022 | 08:25

Плашещо е години на ред да не се приема ОУП. Това развързва ръцете на недобросъвестни кметове и общински служители,унищожава самобитната архитектура на града и го превръща в бетонно гето.Корупцията се е загнездила на всички нива на администрацията-транспорт,здравеопазване,строителство....ПРЕДЛАГАМ- ДОКАТО НЕ СЕ ПРИЕМЕ ОУП ДА НЕ СЕ ИЗДАВАТ ПУП-ове,така ще се пресекат мераците на кметове и архитекти за бързо забогатяване

Отговори
2 0
Реалист

Реалист

27.06.2022 | 22:09

Защо в този устройствен план никъде не се пише за нова транспортна схема за развитието на транспорта за екологичния транспорт който го развива големите градове или някое казал наредил в устройствения план никъде да не се споменава за екологичен транспорт и за нова транспортна схема или такъв ще бъде смотан транспорта явно самите превозвачи с това цялата работа относно транспорта е че има далавера в този устройствен план има и то голяма всичко се прави умишлено

Отговори
7 0
777

777

27.06.2022 | 19:43

Това добиче няма ли вече да си ходи при мама

Отговори
16 0
смях

смях

27.06.2022 | 18:57

къде дзяпаш там в нищото с тоя празен поглед бееее този началника на уя ми

Отговори
13 3
Дийй

Дийй

27.06.2022 | 18:53

Даньоо ми къде ти р Зикометъра бее!Нали много ти мелеше устата !Ми сега имаш власт ,ми изкарай на Зико метъра и всичките им кирливи ризи !Или ти затвориха устата и се праиш на луд!

Отговори
14 1
Резила

Резила

27.06.2022 | 18:50

Мераклията за кмет да му видим резилите . Млад неук неможещ ,но с голям мерак

Отговори
19 4
Данчо,Данчо...има още да учиш !

Данчо,Данчо...има още да учиш !

27.06.2022 | 18:28

Данчо,яко те хлъзгат.Не Ахрянов ти е опонента ,а Здравко Димитров.С него влез в словесен дуел ,а не с един назначен от кмета служител.

Отговори
20 0
Боян

Боян

27.06.2022 | 18:37

Назначен е от Николай!

Отговори
7 1
Ош-беш Бояне

Ош-беш Бояне

27.06.2022 | 18:46

Николай и бялата кратуна си пърдят по дупките.Единият го предложил,другия го назначил.

Отговори
7 3
Да Ви го на…..чу…кам

Да Ви го на…..чу…кам

27.06.2022 | 18:24

Чакат да вземат комисионните и тогава ще го пуснат ОУПа!Сега бият самара да се сеща магарето!После ще плеснат с ръце и ще се прегърнат!И Този Айрянов ше стане ,кото Ма мин и Зик ин супер милионер!А Дан чо и той, като стар котарак се облизва за плячката!Каква екооценка ще правите ,като унищожихте екологичния транспорт и съсипахте и застроихте зелените площи и паркове!

Отговори
14 0
Падрасите

Падрасите

27.06.2022 | 17:51

Педалчето от Басейнова няма ли да слага подпис на коляно ?

Отговори
13 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?