Следвайте ни

Йога баланс с вино и гурме тръгва в Стария град

viber icon

Дефиле „Вино и гурме” ще събере за шести път в Стария град любители, както на древната напитка, така и на изтънчената кухня. В него ще участват 19 от най-известните винопроизводители от региона. 

За изданието от миналата пролет те бяха 20.

С тях в града идват и 8 шеф готвачи. Дефилето е продължение на Уикенд в Пловдив, което се проведе миналата седмица.

Третото събитие от серията, чието цел е реанимацията на пловдивския туризъм, е на 4 юли, когато тук ще се проведат годишните награди на БГ радио.

Дефилето е на 7 локации в Стария град. Това са резиденция „Тракарт”, къща „Бирдас”, галерия „Георги Божилов – Слона”, бар Конюшните на царя, Иконната галерия, Етнографския музей и резиденция „Тракийски стан”. 

Дегустациите започват от 15.30 часа в събота и ще продължат малко по-дълго до 20 часа. 

В неделя те ще са до 19 часа. Жетоните за вино ще се раздават с дезинфектанти. Всички събития от дефилето са на открито.

Както винаги любителите на виното ще могат да гласуват в анкетни карти за най-добрата изба. Накрая 10 от тях ще получат с томбола по бутилка вино. 

Сред екзотичните събития ще е „Вино йога с Фам” в Конюшните на царя. В този хепънинг участва за втора година треньорката по йога Фам Кундева. 

Тя ще търси доброволци от публиката, с които да прави упражнения, свързани с баланс на чаша пълна с вино. Подобно шоу се прави и на бирените фестивали по света.

Театър „Хенд” ще изпълни подбрани етюди от „Криворазбраната цивилизация” в 15. Часа в Конюшните на царя в неделя. 

За втори път брандираните с логото на дефилето чаши ще могат да бъдат изрисувани с вино.

„Вино и гурме” по много добър начин формира част от туристически продукт на Пловдив. С него се прави добра комбинация от вино и кулинарен туризъм, и културно-исторически туризъм”, каза зам.-кметът по Култура Пламен Панов. 

Председателят на съвета по туризъм Любозар Фратев сравни отлагането с месец и половина на дефилето с парада в Москва. 

„Щом парадът за 9 май, който се прави от 75 години, можа да се отложи, защо и ние да не направим това за „Вино и гурме”. Отложихме го с месец и половина”, каза той.   

Той подчерта, че дефилетата са за да се превърне Пловдив в опознаваем за българската публика и за международната публика център на винения туризъм. 

„За тази година не очаквам да има чуждестранни гости заради късното отваряне на границите”, обясни г-н Фратев.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?