Следвайте ни

Взе парите и фалира: Фирмата, санирала ДГ "Елица", натрупала 125 млн. лв. дълг

viber icon

Изпълнителят на реконструкцията за 356 125 лева „Енемона“ АД, избран от Европейската банка, е бил абонат за обществени поръчки с държавни и европейски средства. Собственикът Дичко Прокопиев минаваше за един от най-богатите българи, но после се оказа, че дължи милиони на различни кредитни институции.

 

Енергийното саниране на затворената от РЗИ ДГ „Елица“ е струвало 356 125,78 лева. Ремонтът е извършен през 2013 година по Фонд "Козлодуй", в който бяха прехвърлени компенсациите за затварянето на два блока в ядрената ни централа. През 2014-а, година след като парите са усвоени, изпълнителят "Енемона" АД е обявен в несъстоятелност. Така Община Пловдив не е могла да предяви претенции по гаранцията, макар че първите дефекти в сградата са забелязани още през 2018 г.  Заради течовете по стените има влага и мухъл, а мазилката се рони. Миналата седмица от РЗИ-Пловдив наложи забрана за обучение на децата, докато не се отстранят дефектите.

Злополучният ремонт  на „Елица“ започна на 26 август 2013 г. и е завършен на 18 декември същата година, става ясно от данните на Община Пловдив, предоставени на „Марица“. Детската градина е една от общо 28-те заведения, които бяха включени  в програмата за енергийна ефективност, реализирана с финансова помощ от Международен фонд „Козлодуй“.

Общата стойност на санирането на тези сгради  е близо 9 млн. лева

Средствата бяха поделени наполовина между фонда и Общината според приетите от ЕС правила. 

Програмата включваше  саниране на  стените, ремонт на покривите, поставяне на нови дограми и слънчеви колектори.  В Община Пловдив не е провеждана обществена поръчка за избор на изпълнители на строително-ремонтните работи за 28-те  детски и учебни заведения. Фирмите са определени по правилата на  финансиращата институция -  Европейската банка, обясниха от администрацията.

Санирането  от еврофонда беше разделено на три лота за шестте района на Пловдив, като всеки лот се изпълняваше от различна фирма. Ремонтът на ДГ „Елица“ за 356 125 лева е извършен от  „Енемона“  АД. В район „Западен“  в същата схема за енергийно саниране бяха включени още ЦДГ "Звезда", детски ясли № 25 "Сто усмивки", ЦДГ "Светла" и ЦДГ "Росица" общо за  1 771 691 лева. Контролът за строителството се осъществяваше директно от Община Пловдив - бенефициент по програмата.

Новият ремонт на ремонта в ДГ "Елица" ще струва около 70 000 лева, които ще бъдат платени от общинския бюджет. Според ръководството на детската градина

покривът  е прокапал още преди три години.

Парадоксалното е, че  гаранционният срок на санирането е договорен в рамките на пет години, но още тогава се наложило дефектите да се отстраняват от общинското предприятие „Жилфонд“. Причината е, че в края на  2014 г.  - една година след ремонта, фирма „Енемона“ АД, регистрирана в Козлодуй, е обявена в несъстоятелност.  

Преди фалита „Енемона“ фигурира на пазара като една от най-големите строително-инженерни компании, абонат на обществени поръчки, финансирани с държавни и евросредства. Сред по-големите се намират на територията на АЕЦ "Козлодуй" и  в комплекс "Марица-изток".

Богат-беден

Несъстоятелност на "Енемона" АД е поискана от кредитори още през 2014 г. Тогава собствениците на фирмата Дичко Прокопиев и синът му Богдан са натрупали задължения към банки и фирми в размер на близо 125 млн. лева.

През 2016 г.  седалището на фирмата е преместено в София. Дичко Прокопиев  е свързан с още 11 дружества. Сред тях е  „Глобал кепитъл“ , в която той е съдружник и управител.

Според сайта nai-bogatite, по онова време той се счита за един от най-богатите бизнесмени  в страната с  предполагаемо състояние 68 млн. лева.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Запознат!

Запознат!

23.07.2021 | 14:57

И в момента Д. Прокопиев изпълнява обществени поръчки чрез фирма от консолидацията на Енемона АД, а именно "Еско Инженеринг" АД, продадена преди несъстоятелността, както и чрез обръч от новосъздадени фирма и физически лица. Това може да се провери от компетентните органи, особено на територията на АЕЦ "Козлодуй" /виж обществена поръчка 43415 "Проектиране, доставка и монтаж на комплексна система за непрекъснат мониторинг и оценка на маслонапълнителни машини в ОРУ, БПС ВЕЦ"/ Участници : Еско инженеринг" АД , "Енергомонтаж МК" ЕООД /МК Марин Колев, изп. директор на "ЕНергомонтаж АЕК" АД от консолидацията на Енемона/ и "Комплект груг консултинг" ЕООД /Анета Прокопиева, съпруга и Йордан Йорданов-племенник и синдикален лидер в Подкрепа. Затова ЕС постоянно коментира темата корупция. Но разследващата журналистика и органи са слепи!!! Успех в проучването!

Отговори
0 0
Гербер

Гербер

21.06.2021 | 14:08

Радо не казвай нищо лошо за комунистите че ние в ГЕРБ сме до един комунисти деца на активни борци срещу капитализъма а и лидера ни не е върнал още червената книжка

Отговори
1 2
Радо

Радо

21.06.2021 | 18:29

ГЕРБ са същата работа, аз не съм партии а личност и не желая да съм. Проблема идва от това, че не се търси чиновническа вина, защото ако потърсят вина на чиновник как и защо е разписал документите, по приемане на обекта, и сега да му се повдигне обвинение и да си плати за ремонта, едва тогава, ще се оправят нещата. А действителност, какво се случва, политиците се плюят, за да съберат повече гласове и след това са едно цяло. Защо никой не повдига въпроса за чиновниците, който разписват документите и като кажат, че така им е наредено, нека покажат заповедта и тази заповед да де публикува в медиите и тогава да се видят кирливите ризи на всички.

Отговори
2 1
МИНЧО

МИНЧО

21.06.2021 | 14:04

ИМА 125 МИЛИОНА ДЪЛГОВЕ ИМА ПРЕДПОЛАГАЕМО СЪСТОЯНИЕ 68 МИЛИОНА. ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО ОБЩИНАТА РАБОТИ С ФАЛИРАЛИ ФИРМИ

Отговори
4 2
Радо

Радо

21.06.2021 | 13:10

Енемона АД, мисля че фирма на Сергей Станишев - БСП, поне строителните фирми през 2013 година така обесняваха по обектите, защото тази фирма Енемона АД, беше наела подизпълнители.

Отговори
5 0
Бизнес

Бизнес

21.06.2021 | 11:33

До болка позната история, от началото на демокрацията ни се показват разни бизнесмени и ни се представят колко са способни и така нататък, Голяма част от тях даже и ги номинираха с различни отличия, а после много от тях изчезнаха или станаха клиенти на данъчните и други органи и всичко това се оказа че са ограбени народни пари. Но как така винаги до тях в началото има хора от власта, правят се копки, режат се ленти, плащат се пари за обектите а после голтаци че и със задължения, ами къде са парите ха сега де.

Отговори
10 0
Кьовеши

Кьовеши

21.06.2021 | 10:59

Ами пишете ми де. Службата ми е точно за злоупотреби с европейски средства.

Отговори
10 1
Зико ,къде е ревизията на МАМИНИЯ???

Зико ,къде е ревизията на МАМИНИЯ???

21.06.2021 | 10:15

Нищо чудно.Всичките работи на МАМИНИЯ бяха такива.А зико го прикрива.И пак ГЛАСУВАЙТЕ. За герб мазохисти.

Отговори
17 3
Радо

Радо

21.06.2021 | 13:14

Фирмата на Сегей Станишев е правил ремонта, а тогава БСП, ДПС и Атака бяха правителсвото. Тогава когато назначиха и Пеевски за шеф на ДАНС. Така, че отново комунистите са винивни. Все пак имаме прокуратура и съд, нека се размъдът малко за да внесът яснота по случая.

Отговори
5 1
Рени

Рени

21.06.2021 | 08:52

Питайте предишното ръководството на Община къде им е бил контрола или и те взеха комисионната и хич не им през ума какво ще стане с ремонта.Да им се потърси сметка ,сега децата да ги местят и да се чудят родителите какви схеми да правят за да ги гледат.

Отговори
16 3
Добро утро!

Добро утро!

21.06.2021 | 08:33

Ми, като лицето ИТ, взе парите от Колодрума, Индра, Зоологическата.... и направи Империал, Комплекс Каменница, хотел в Керамори, къща на Богомил...,и ни лук ял ни мирисал!

Отговори
24 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?