3906

Втори опит за европейски градски транспорт след 20 милиона на вятъра

Втори опит за въвеждане на електронна система в градския транспорт предприема Община Пловдив, след като преди дни местният парламент гласува 4,2 млн. лева от градския бюджет за тази година и още 10,2 милиона, разсрочени на годишни вноски до 2027 г. Кметът Здравко Димитров и ресорният му заместник Тодор Чонов въздъхнаха с облекчение, тъй като до решението се стигна след тежки изпитания - пазарно проучване, обжалване на обществената поръчка и обявяване на нова процедура, остри критики на опозицията, скандали в Общинския съвет, изненадващо прехвърляне на средствата, планирани за надграждане на електронната система, за друг обект - козирката на Колежа и драматичните дебати на последната сесия, когато  мнозинството одобри финансирането.

Добрата новина е, че има изпълнител - софийската фирма „Тикси” ЕООД,

договорът е подписан на 12 юни, парите са осигурени. Сега е на ход изпълнителят на обществената поръчка за над 14 млн. лева с ДДС. Зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов смело прогнозира, че в срок до една година пътниците в Пловдив ще видят положителните промени в обслужването.

Безспорно е, че е крайно време и в града на тепетата да се сложи край на допотопното таксуване на пътници от шофьори и кондуктори,  грешки и липси на електронните табели на спирките, недостатъчен контрол на разходите, опашки пред гишетата, където се издават хартиени карти.

Независимо от това съмненията  остават и преди всичко заради провала на проекта за електронната система в масовия транспорт, възложен на испанската фирма „Индра” за 20 млн. лева с ДДС и изпълняван с безвъзмездна финансова помощ от ЕС. По договор, подписан с „Индра”, е-системата на сто процента

трябваше да бъде въведена в експлоатация до 10 февруари 2016 г.,

което всички видяхме, че не се случи. В памет на изчезналия от хоризонта изпълнител и за урок на пловдивчани, които в онези години не оказваха реален граждански контрол върху харченето на обществени средства, на спирките останаха да стърчат паметници на глупостта ​- автомати, които трябваше да ни продават електронни билети и карти, а също така монетни автомати, които след неуспешните опити на Общината през 2020 г.  да се съживят се оказаха напълно непотребни и ще бъдат демонтирани. В автобусите постепенно изчезнаха надписите на екраните и гласовото обявяване на спирките. Тоест кръгла нула след хвърлените на вятъра 20 млн. лева.

 

В началото на мандата Здравко Димитров и Тодор Чонов 

внесоха тази порочна сделка в пловдивската прокуратура за разследване.

От този момент са минали три години и половина, но резултат от прокурорската проверка няма. Според документите, предоставени на „Марица” по онова време, изпълнената работа по обществената поръчка беше удостоверена с подписа на ръководителя на проекта Борислав Кръстев. Управляващият орган го потвърди въпреки очевадната измама. Досега няма информация от прокуратурата дали изобщо те са били разпитани и дали носят отговорност за разхищението на публичните средства.

Съмнения има и за новия договор

Съветници в местния парламент все така се питат защо освен парите изпълнителят ще удържа 20% от приходите от паркирането в синя зона. Поради какви причини  се въвежда интегрирана електронна система - освен за градския транспорт и за синя зона, след като и сега ОП „Паркиране и репатриране” носи над 5 млн. лева годишна печалба в градския бюджет от общо събраните близо 8 милиона? Защо на фирмата изпълнител ще се предоставят 10 на сто от продажбата на билети и карти? 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Ботевъ

Ботевъ

05.07.2023 | 18:02

Не са хвърлени на вятъра, някои хора се оправиха до девето коляно та чак до десето. Видими резултати.

Отговори
0 0
Вяра

Вяра

05.07.2023 | 10:36

Най крадливата гербаджийска шайка само е за затвора! Дано е по— скоро! Никога повече кмет от тая партия в Пловдив!

Отговори
7 2
Браво!

Браво!

05.07.2023 | 09:11

Оправете най-големия провал на Тотев и Индра!

Отговори
8 3
ченге

ченге

05.07.2023 | 08:31

Гечето, след като ги пази три години, сега се усети , че са разбойници.Приказки от шипковия храст.

Отговори
13 1
Чингарова

Чингарова

05.07.2023 | 08:28

Гласуваме за гологлавото Коце и получаваме трети мандат на тотьова крадлива кратуна.И веднага след Каменица , започва да се строи втори жилищен квартал.Тотев с отделни сградички не се занимава.Играе на едро , лапача му с лапач.

Отговори
16 1
реалист

реалист

05.07.2023 | 08:14

При зико ревизия на мамин тотю , нямаше.При КоцетоДимитров , напълно забравете за ревизия на най-големият апаш в историята на Пловдив

Отговори
20 1
Дина Тенева

Дина Тенева

05.07.2023 | 08:07

И сега , Тотю , вместо да се скрие някъде. ни пробутва ташака си, проксито си, Коцето Кубето за кмет на Пловдив?! Нагъл , ама хипер нагъл.

Отговори
19 1
магистрат

магистрат

05.07.2023 | 08:02

Къде е маниния.? Трябваше да е в затвора само заради този ЗОЛУМ.Прокуратура и съд май нямаме.

Отговори
16 1
Справедливост за България - вервайте!

Справедливост за България - вервайте!

05.07.2023 | 08:15

Питай Кешев!

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?