71

Втори опит: Канят нова фирма за реставрация на Хуманитарна гимназия

Софийска фирма  ВДХ – АД /бившата „Водстрой”/ , класирана на второ място на търга за обществена поръчка, ще бъде поканена днес да извърши основен ремонт и реставрация на Хуманитарна гимназия.  

„Изпращаме покана вторият участник да представи необходимите документи, както изисква Законът за обществените поръчки,  надявам се след седмица да подпишем договор и да уточним организацията  на строително – монтажните работи”, обясни за „Марица” кметът на район „Централен” Георги Стаменов. Неговият екип проведе всички процедури за дългоочаквания ремонт – подготовката на проекта, съгласуването му с НИНКН, избор на изпълнител. 

На първо място на търга беше класирана фирма „Трейс Груп Холд” АД, която в момента строи пробива между бул. „Васил Априлов” и „Македония” до Централна гара. Мащабният обект изостава от графика и вероятно това е причината от „Трейс” да се откажат от нова поръчка, за да не разпиляват работната ръка и техника. Освен това наскоро са спечелили държавна поръчка и за Югоизточен обход.  Причините за отказа не са оповестени, но от фирмата се забавиха с представянето на банкова гаранция в район „Централен” , а след това са заявили, че няма да подписват договора за ХГ „Св. св. Кирил и Методий”. 

Мениджърите от ВДХ – АД са били вчера на среща в кметството с Георги Стаменов и неговия екип, на която са потвърдили, че за тях не е проблем да изпълняват поръчката. Разликата в офертите на двамата участници в търга е 400 000 лева. „Трейс” е дала цена 15,5 млн. лева с ДДС, ВХД – 15,9. Само един ден се разминават сроковете за изпълнение. Класираната на първо място е заявила 364 дни, на второ – 365. 

„Децата няма да се местят заради ремонтните работи”, категоричен е Георги Стаменов. В сградата учат две училища – Хуманитарна гимназия и ОУ „Княз Александър I” и преместването на децата би създало множество проблеми. 

„Ремонтът и реставрацията ще се извършат в летните месеци тази година и през 2024-та, когато учениците са във ваканция. Смятаме, че това е напълно възможно при добра организация на работата на трисменен режим. Най-напред ще се монтира скелето, след това ще започне ремонт в стаите, а когато се подмени дограмата, в горещите месеци юли и август ще се работи на покрива. Малко търпение и ще стане”, не си губи куража Стаменов. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Алфа

Алфа

26.05.2023 | 14:19

Поканете холандци да строят и проектират , а Вие сте накадърници ! Един тротоар не можете на да правите или автобусна спирка както трябва ,,И дори да контролирате работата на някой друг не умеете . ОСТАВКА !!!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?