Следвайте ни

Втори ден се лее вино в Стария град, ври и кипи от народ СНИМКИ

viber icon

Виното лекува. Може би на този постулат се осланят десетките жители и гостите на Пловдив, които са окупирали Стария град. Там вече втори ден се лее напитката на боговете в рамките на 12-то издание на фестивала „Дни на младото вино“, а настроението е достигнало своя максимум.

Официалното фестивално начало бе поставено вчера, а днес програмата продължава. В 12 часа в къща „Иван Черноземски“ се състоя презентация на Медицинския университет „Как влияе виното върху здравето“ с вход свободен. В 15 часа забавата продължи с музика, танци и раздумка с винце на фестивалните локации. Възрожденските къщи в Стария Пловдив са отворили гостоприемно врати за дегустация на вина, вкусна храна и безброй забавления. Днес червеният еликсир може да се вкуси до 18 часа. В 20 часа пък ще започне Вечер на майсторите на виното.

Жетоните са на цена 75 стотинки за брой. Всеки има възможност да се сдобие и с брандираната стъклена чаша за дегустации, за да се почувства като истински професионалист. Чашите са пред всяка локация, където има сътрудници, предлагащи дегустационни комплекти.

В почивния съботен ден любители на виното се трупат, за да усетят вкусовите качества на дегустираните еликсири, а за да е преживяването на 100 % ги комбинират с подходящи гурме продукти.

Вчера, на петък 13-ти, програмата започна пред сградата на община Пловдив с изпълнение на ансамбъл „Тракия“, а Бог Дионис призова пловдивчани и гости на града да се включат и да посетят 12-тото издание на фестивала, което продължава до неделя.

В него тази година участват 39 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Те са разположени в дворовете на 14 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – новореставрираната Къща „Иван Черноземски“ и ресторант „Алафрангите“. За удобство на винолюбителите има насочващи стрелки към всички фестивални локации и при желание за дегустация могат да се опитат над 200 вида вина реколта 2020 г.

По маршрута на шествието от община Пловдив към мястото на откриването на ул. „Съборна“, пловдивчани се насладиха на още две изпълнения на ансамбъл „Тракия“ – на стълбите на Каменица и на Римски стадион. Бог Дионис подканяше гражданите на Пловдив да се включат и приканваше към строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Пред всеки от 14-те обекта има поставени дезинфектанти. Информационни табели напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието.

Официалното начало на 12-тото издание поставиха инж.Любозар Фратев – председател на Съвет по туризъм и организатор на фестивала, Пламен Панов – заместник кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив, проф. д.р Мариана Мурджева - ректор на Медицински университет – Пловдив и проф. Пламен Моллов – ректор на Университет по хранителни технологии. След официалните приветствия, Бог Дионис отвори първата бъчва младо вино на винарска изба “Шато Копса“, които заедно с „Вила Юстина“ са златни медалисти от предходното издание.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Експертно жури, излъчено от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на новите вина и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили анкетни карти, ще определи „НАЙ-ДОБРО МЛАДО ВИНО 2020“ в категориите - Червено, бяло и розе, победителите ще получат плакети, а петима от гласувалите - бутилка вино.

За първа година и Министерство на туризма е партньор на „Дефиле на младото вино“, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на Балабановата къща.

Утре, в последния ден на фестивала, вина могат да се дегустират от от 11 до 17 часа.

В 11.30 ще започне отборна игра за бързина, озаглавена „Да наредим пъзел“ в ресторант „Алафрангите“. В 13 отново ще има на раздумка с винце, а в 13.30 в къща „Иван Черноземски“ ще има рисуване с Дали вино. В 14.30 в галерия „Енчо Пиронков“ жители и гости ще могат да се включат в образователна игра с награди „География на виното“.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Медик

Медик

15.11.2020 | 10:01

Пълен кретенизъм, да стоят по улиците, да се квасят, когато България е пламнала вече!

Отговори
2 1
Тони

Тони

15.11.2020 | 08:29

Ще ,,ври и кипи,, след една седмица по болниците. Погледнете ги за 50 грама вино са съгласни и Ковид да пипанат, а лелята със зачервените бузки е много щастлива и весела, дано да е такава и след седмица. Каназирката е за затвор и къде е Бойко не вижда ли какви ги върши тази мърла?

Отговори
2 1
Ало

Ало

15.11.2020 | 01:47

Фратев се прави на интелигентен, но да се проведе дефилето сега е цинизъм и простащина. А пък тази паплач с чашите скоро ще има претенции да бъде лекувана.

Отговори
6 1
Славчо Атансов е бoклук

Славчо Атансов е бoклук

14.11.2020 | 19:47

Славчо Атанасов беше най-селският кмет на Пловдив за всички времена! Карловски измeкяр!

Отговори
4 5
Schetovodstvo

Schetovodstvo

14.11.2020 | 19:01

AVANTA DA E I AKO SHTE I COVID-19 ! PROST NAROD,SLABA DARJAVA !

Отговори
17 3
545

545

14.11.2020 | 18:21

Защо общината го разрешава даже и рекламира

Отговори
20 3
!!!

!!!

14.11.2020 | 17:37

За съжаление тези без маските като се почувстват зле започват да крещят за помощ от болница в болница но вече е късно да се вразумят! Жалко за такъв народ с лош матриал!

Отговори
22 3
...

...

14.11.2020 | 17:06

Нищо не става от нас като народ, нищо. Нито вирус, ни глоби плашат ПРОСТОлюдието.

Отговори
26 3
Гражданка

Гражданка

14.11.2020 | 16:51

Алоооо,къде е полицията да глобява? Защо има струпване на хора? Снощи и по телевизията го видяхме. Събирането е забранено! Данче,ти къде си ма? Или пак си намазала с кинти,ти и общината . В понеделник бройката на болните ще е двойна!

Отговори
24 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?