Следвайте ни

Всяко зло за добро насред COVID-19: Изоставените деца намаляха 5 пъти

viber icon

Пандемията принуди хората да преосмислят из основи начина си на живот и ценностите си. Доказателство за това е и тенденцията на по-малко изоставени деца и все повече семейства, които се замислят да приемат чужди отрочета в дома си.

Новите кандидат-осиновители  се увеличиха почти двойно за 7 месеца, а сираците намаляха пет пъти. През 2019 г. са изоставени 65 деца в област Пловдив, броят им обаче драстично намалява през 2020 г., когато без семейство са останали 13 малчугана, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП) за „Марица“. Това означава, че средно по 2 деца са били зарязвани от семейството си всеки месец. В същото време през настоящата година желаещите да станат техни родители са се увеличили и до юли месец  44 пловдивчани са подали документи. За сравнение за цялата 2019 г. те са били 28.

Едва 5 малчугана са били осиновени в област Пловдив за 7 месеца. Нито един от тях обаче не е с увреждане. В Смолянско например, хлапетата с ново семейство са малко повече - 13, като едно от тях е с ТЕЛК.

Ниският брой осиновени деца спрямо броя на кандидатите се обяснява с това, че желаещите да станат родители заявяват определени предпочитания към хлапетата. Сред тях са възраст от 0 до 3 г., добро здравословно състояние, български произход, както и липса на фамилна обремененост. Подрастващите над 10 години и децата с увреждания са най-големите групи, които чакат за ново семейство.

С осиновяването обаче не приключват притесненията на новите родители, а специално създадени групи във фейсбук им помагат да се справят по-лесно с предизвикателствата. Най-често дискутираната тема е на каква възраст е добре да се сподели на едно дете, че е осиновено. "Моето е на 7 години и от няколко месеца вече знае. Когато са по-малки по-лесно свикват с мисълта. В пубертета им е по-трудно да го асимилират, а и има риска да научат от друг човек, което според мен не е никак добре", пише една от осиновителките. Други пък споделят, че след навършване на 2 година са започнали да го повтарят на децата, въпреки че не са го разбирали. Идеята била да свикнат по-лесно с факта. Такива, които са били осиновени пък разказват, че го били научили под формата на приказка. "Разказаха ми, че съм се изгубила в една гора и са ме намерили, а майка ми навярно тъгувала за мен", спомня си осиновено дете.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?