Следвайте ни

Всяко девето осиновено дете до 5 години е в Пловдив

viber icon

Всяко девето обезщетение за осиновяване на дете до 5-годишна възраст е дошло в Пловдив и областта. По данни на НОИ за първото тримесечие на годината от 386 души, получили плащания, 43 са на пловдивчани.

Общата изплатена сума от института за всички, които са ползвали обезщетение за отглеждане и грижа на осиновено дете до 5 години, е 85 851 лева. Почти 35 лева е среднодневното обезщетение на осиновителите, като на месечена база това прави малко над 665 лв. Изплатени са им общо 2457 работни дни.

Право на 365 дни отпуск имат хората, решили да осиновят дете до 5-годишна възраст. Условието е те да са осигурени за общо заболяване и майчинство. Този вид отпуск беше въведен с изменения в Кодекса на труда, който влезе в сила на 1 юли 2018 г. Ако след изтичане на срока на получаването на обезщетението, който е 365 дни, детето не е навършило 2-годишна възраст, до края на втората му годинка осиновителката може да не се върне на работа, а да реши да ползва отпуск за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст и да получава обезщетение в размер на 340 лева месечно.

Дневното парично обезщетение при осиновяване на дете до 5-годишна възраст се определя в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са били осигурявани. Периодът, който се гледа при изчисляване на сума е 24 месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска

Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?