Следвайте ни

Всяко ченге в Пловдивско бди за сигурността на 350 граждани

viber icon

Ако следим дейността на пловдивската полиция само по снимките и постовете в социалните мрежи сигурно щяхме да сме с впечатлението, че униформените или дебнат с радар за скорост зад някой храст, или сладко подремват в патрулката. В периода на извънредното положение заради коронавируса обаче стана ясно, че служителите на реда под тепетата вършат много, при това сериозна работа. Видяхме как целият личен състав на ОДМВР Пловдив беше на улицата, за да пази гражданите от непознатата зараза.

И изведнъж се оказа, че местната полиция не спи. За това свидетелстваха многобройните спецакции и ежедневната работа на терен, била тя по осъществяване на контрол на водачите, по разкриване на тежки престъпления, по охрана на масови мероприятия като футболни срещи, мащабни концерти и други, или по затваряне на „студени“ досиета. Коронавирусът изпрати ченгетата и по проверки в автобусите на градския транспорт, за да следят дали гражданите носят маски за предпазване от COVID-19.

Достатъчен ли е обаче полицейският ресурс да се справи с престъпността

в Пловдив и региона и да бъде навсякъде по всяко време наред с всички останали задачи и задължения? По време на извънредното положение се разбра, че са спрени отпуските на целия личен състав в областната дирекция, за да могат силите на реда да реагират адекватно на създалата се ситуация. 

Целият личен състав на ОДМВР-Пловдив беше вдигнат накрак по време на извънредното положение

Областната дирекция на МВР - Пловдив обслужва територия от близо 6000 кв. километра, на която са разположени 18 общини със 17 града и 197 села с общо около 680 000 жители. В структурата ​й влизат 5 отдела с разнопосочни дейности -„Криминална полиция“, "Охранителна полиция“, „Икономическа полиция“, „Разследване“ и „Административен“. Към всеки отдел има по няколко сектора. Така например КАТ, видеонаблюдението и пазенето на масовите мероприятия са под шапката на Охранителна, наркотиците и кражбите са към Криминална, а финансовите врътки и корупцията са към Икономическа.

В града и областта има и 13 районни полицейски управления. 6 от тях са на територията на Пловдив, като

повечето от тях обслужват и по няколко близки села.

Още 7 РУП има в общините Асеновград, Карлово, Хисаря, Стамболийски, Раковски, Първомай и в село Труд, което обслужва общините "Марица" и Съединение.  Ръководител на дирекцията от края на юли миналата година е старши комисар Йордан Рогачев.

Според актуалната справка общият брой на служителите в системата на пловдивската полиция е около 1900, като държавните служители под пагон са близо 1600, а малко над 300 са хората в администрацията.

Най-многобройни - 353, са заетите в отдел „Охранителна полиция“. Катаджиите са общо 173, а в Специализираните полицейски сили работят 147 души. Най-скромни по състав, но не и по дейност, са униформените в „Икономическа полиция“ - 38. 

Тъй като половината от регистрираните престъпления на територията на областта са свързани с кражби, сред най-ангажираните естествено са криминалистите. Те се занимават още с грабежи, наркотици, побоища, увреждания от всякакъв вид и др. Сред последните удари на криминалистите са разкриването на обирджиите на хипермаркети в Пловдив през покрива, разбиването на салоните за хепиенд масажи, също залавянето на множество прочути наркодилъри.

Ако сте ходили на футболен мач, на масов протест или просто сте шофьор, непременно сте се сблъсквали с униформените от „Охранителна полиция“. Отделът обаче отговаря още за контрола върху оръжията и боеприпасите, за надзора на частната охранителна дейност, както и за конвоиране на лица в страната.

Най-зрелищните акции на отдел “Икономическа полиция” сме виждали при залавянето на търговци, пласиращи стоки менте. Стопанските ченгета обаче имат още много функции, като работят в тясно сътрудничество с НАП, Инспекция по труда, КЗП, РЗИ, строителния надзор, метрологията и др. Важна задача на полицаите от този отдел е и

противодействието на корупцията в администрацията.

Едни от последните акции бяха свързани с Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и РИОСВ - Пловдив.

В отдел „Разследване“ служителите се занимават с досъдебното производство. Дознателите разследват практически 97% от престъпленията, визирани в Наказателния кодекс. ​Те имат право да призовават отделни граждани като обвиняеми или свидетели за нуждите на воденото наказателно производство.

Важно е да се знае, че освен полицаите за сигурността на жителите на територията на Пловдив се грижат и три общински звена - Общинска полиция, Общинска охрана и Общински инспекторат, които дават рамо на полицията с общо 366 души. С тях излиза, че ангажимент за сигурността и опазването на населението на Пловдивска област имат около 2000 служители, което означава, че на 350 души се пада по един униформен.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

съмнения

съмнения

06.07.2020 | 12:43

Къде бди ? В кварталната кръчма? Или при местния ромски барон?

Отговори
3 0
Батко

Батко

06.07.2020 | 09:18

Как така бди? По-скоро спи :)

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?