3906

Всички на мегдана: Търновската царица идва за събор в Прослав

Събор ще зарадва пловдивчани в квартал Прослав в съботния ден. Веселието ще започне в 16 часа и ще продължи до 22 часа. "Прослав пее и танцува" ще събере жителите на квартала на центъра пред читалище "Никола Вапцаров". 

В рамките на шест часа ще се играят кръшни хора, ще има и много гости. Един от специалните участници е певицата Илка Александрова. Тя е едно от най-разпознаваемите лица, що се касае до тракийски фолклор. Освен това е композитор, текстописец и продуцент. Прослав ще се наслади на нейния специфичен песенен стил и глас, отличаващ се с лиричност и драматизъм, както и с богата орнаментика. През 80-те години младата изпълнителка следва своето призвание да запее по един нов, непознат дотогава алтернативен и новаторски начин в народната музика. Тематиката на песните на Илка Александрова е много разнообразна. Едни от най-обичаните са “Търновска царица“, “Прочу се Дана, Юрдана“, “Танцувай, Пагане“, “На Кенана да идем“, “Армаган ти нося“, “Завило се вито хоро“ и много други.

Богатият афиш включва още малчуганите от ДГ "Боряна" и ОУ "Тодор Каблешков". Участници в програмата са още Добромир и Веселина Йозова, танцов театър "PostArt", ансамбъл "Тракия", Цонка Нанова и оркестър "Пловдив", ансамбъл "Марица" към СУ "Св. св. Кирил и Методий", Стилиян Мазманянов и Христо Стоицев, ансамбъл "Еподай", ПФА "Слав Бойкин" към читалище "Св. св. Кирил и Методий" в Раковски и други. 

Събитието ще се превърне в един своеобразен празник на Прослав, който ще се провежда ежегодно. С него ще се възроди една традиция в квартала и ще се съживи духът му, представяйки красотата на родния ни фолклор. Организатор е район "Западен". Водеща ще е Ели Шопова.

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 7 оценки
4.1/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

11.05.2024 | 01:34

Илка Александрова така и няма доблестта да си признае, че не е автор на песента "Търновска царица". Кому е нужно това, след като хората занимаващи се с народна музика го знаем?

Отговори
1 0
Камен

Камен

11.05.2024 | 00:12

Кметицата пак гледа да ни замаже очите с фарфали. Как не разбра, че трябва да се заеме ЛИЧНО с същинските проблеми квартала - еднопосочни улици, два нови широки подхода към града, връзка със Смирненски, ново кръстовище от околовръстното и мн.други ...

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?