Следвайте ни

Всеки втори безработен от Пловдивско без право на обезщетение

viber icon

Всеки втори безработен в област Пловдив е без право да получава обезщетение. По данни на осигурителния институт от 21 106 неработещи 11 391 са регистрирани в Агенцията по заетостта, но не им се изплащат пари. Това са хората от т.нар. неформална икономика – работили са без трудови договори, на различен процент в заведения или в търговски обекти. 

Други 9725  пък са взимали средно по 524 лв. от държавата. Неработещите мъже средно получават със 111 лв. повече от жените. На гражданите на други държави в областта, които са се трудили и са останали без работа им се полагат средно по 967 лв., което е  с 443 лв. повече от това на пловдивчани. 

Най-масовото дневно парично обезщетение е между 15 лв. и 25 лв. Отпусната сума е в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски за най-малко година през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата процентът на определяне е 50 на сто.  Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно съгласие пък имат право едва на 12 лв. на ден.

Педагозите, служителите, работещи в сектор „Сигурност и отбрана“, както и тези, които са без образование по-често са отивали на Бюрото по труда през последните месеци, сочат данните на НОИ. Жените по-често от мъжете излизат на пазара на труда, а 80 на сто от всички, които са останали без работа са учили до 12 клас. При неработещите висшисти има спад с около 2%. Завършилите студенти обикновено очакват веднага след дипломирането си да взимат висока заплата, затова и са по-придирчиви към предлаганите позиции. 8 на сто от незаетите са със завършен седми клас, като спрямо няколко месеца по-рано това е спад с 2%. 1394 пък са без работа и без образование. 

Най-трудно работа си намират тези, които са минали 40 години, като до навършване на 55 години проблемът все повече се изостря.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?