Следвайте ни

НОИ разкри колко хиляди възрастни получават наследствена пенсия

viber icon

Над 9000 души от областта имат право да взимат пенсията на починалия си роднина, а всеки трети, който получава висока наследствена пенсия, е доживял 80 години.

По данни на НОИ от 943 души от Пловдивска област, които взимат между 400 и 1000 лв., 368 са чукнали осемдесетте. Между 800 и 1000 взимат едва 46 души. Най-ниската наследствена пенсия е 219 лв. и я взимат над 6000 души. Тя е най-масовата сума, която се полага член от семейството заради починал роднина.

Превес при получаване на наследствена пенсия имат жените. Това се дължи на по-голямата средна продължителност на живота на дамите у нас. По данни на НСИ нежният пол в Пловдив доживява средно до 79 г., а силният - до 71 г.

Право да получават част от реалния размер на починалия човек имат съпруги и деца. Децата взимат парите до навършване на 18-годишна възраст или до 26 г., ако учат. Право на нея доживот имат инвалидите, ако инвалидната пенсия, която взимат, е в по-малък размер от тази на починалия съпруг или съпруга. Докато децата и инвалидите получават 50 на сто от парите за старини, то вдовците взимат 26,5%.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Мария

Мария

21.06.2020 | 18:45

ОТ коментара не мога да разбера,ако преживелия съпруг е с над 90 процента инвалидност и взема пенсия ,навършил е и възраста за пенсия какви варианти има да се откаже от инвалидната пенсия и да получава цялато на покойния,да взема 50%съм своята пенсия от неговата или кото средностатистически гражданин да получи вдовишка надбавка?В крайна сметка май закона е несправядлив към преживялия съпруг който и без това е ощетен здравословно и финансово,а към това се прибавя и липсата на доход от страна на починалия!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?