Следвайте ни

Най-трудно си намират работа младите и възрастните

viber icon

Всеки шести безработен в област Пловдив е младеж. По данни на Агенцията по заетостта към края на май 17% от регистрираните в Бюрото по труда са до 29 години, като 7,9% от тях са с регистрация повече от 12 месеца. За сравнение относителният им дял в общата структура на неработещите за страната е 14.3%, което е с 3% по-високо. Причината за високия процент е, че почти половината от тях са със средно образование, а малко над 30 на сто с основно и по-ниско.

Най-много регистрирани безработни през май има в секторите търговия, държавно управление, хуманно здравеопазване и социална работа, транспорт, складиране и пощи.

Междувременно средно на ден по 100 пловдивчани минавали през Бюрото по труда на ул. „Чернишевски“ 3 за среща с трудов посредник. На всеки от тях се отделят поне по 20 минути. Той ги насочва към подходяща позиция или обучение.

От данните става ясно още, че делът на започналите работа жени през май бележи ръст спрямо предходния месец с около 4 на сто. Най-младите и най-възрастните дами по-рядко успяват да си намерят нова работа. Причината е, че работодателите хем не искат възрастни работници, хем искат младежите да са натрупан вече опит.

Освен това се наблюдава и ръст на жените, които се трудят на субсидирани работни места.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?