Следвайте ни

Пандемията даде най-много хляб на автомонтьорите

viber icon

Всеки седми служител в цялата страна, който е подписал трудов договор по време на извънредното положение, е бил от Пловдивска област. По данни на Агенцията по заетостта от 31 625 българи, който са постъпили на работа между 13 март и  15 май, 2421 са били от региона. Наполовина по-малко са били назначените за същия период в област Пазарджик. Това се дължи на по-добрата икономическа развитост на града под тепетата.

Затова и не е изненада фактът, че делът на заетите в преработващата промишленост през този период е бил най-голям - 46,4%, следван от търговия и ремонт на автомобили - 21,6%. Голяма част от хората използваха липсата на ежедневно пътуване до работното място, за да отстранят неизправностите в колите си, отбелязват автомонтьори. В същото време през май е имало и сериозно увеличение на служителите в селско, горско и рибно стопанство.

Нови кадри са постъпили и в сектор транспорт, складиране и пощи, както и в строителството - делът на работниците в тази сфера е 9% и 5,7%  от всички новонаети служители. Едва 3 на сто от назначените са били в държавното управление. Междувременно заради кризата през този период се наблюдава рязък спад нови работници не само в сфери, който бяха блокирани като културата, но и във финансовите и застрахователните дейности, доставянето на води, операции с недвижими имоти и образование. Процентът на наетите варира между 0,01 и 2,3.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?