Следвайте ни

Всеки пети баща от Пловдивско с отпуск за "майчинство"

viber icon

Всеки пети баща от Пловдивска област взима отпуск при раждане на наследник. Те имат право да излязат в почивка за 15 дни при появата на бял свят на бебето. През първото шестмесечие на 2020 г. 1231 представители на силния пол са отсъствали от офиса след раждане на бебе при 6158 дами, излезли в майчинство, сочат данните на НОИ.

Плащанията на част от майките може да са започнали още през предходната година. Само две години по-рано татковците, които са имали мерак да помагат на майките през първите дни след раждането, са били с 423 повече спрямо сега.

Изплатени са им общо 16 617 работни дни, като средната сума, която са получили е 446.73 лв. или по 33 лв. дневно. Общо над половин милион е дал осигурителният институт по това перо за шестмесечието на годината.

Генади Господинов е един от младите бащи, които са се възползвали от възможността. По думите му той се решил да вземе 15-дневния отпуск, защото искал да се порадва повече на първородното си дете, я и за да помогне на жена си след изписването.

Други като Иван Михайлов обаче така и не са успели да излязат в отпуск. „Детето ми се роди на 15 март, но аз от 14 март ползвах 6 дни болничен. Детето ми го изписаха на 19 март и понеже болничният се застъпва, работодателят ми каза, че вече са почнали да текат и нямам право да получа тези дни“, казва Иван Георгиев.

Възможността за отпуск при раждане на дете не е толкова популярна в съседната община Пазарджик. Там мераклиите, които са се възползвали от нея, са почти пет пъти по-малко.

Снимка от Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Опа  малко  помощ

Опа малко помощ

08.12.2020 | 18:53

Бащите искат да излизат в бащинство!Иначе им се сменя пола.

Отговори
0 0
Шишарки

Шишарки

08.12.2020 | 17:10

Чудесно. Нашите деца по 4 седмици, понякога, бяха в грипни, по 2 в дървени, студени, несанирани училища, особено в Кичука, Смирненскики. Локално парно, по2 часа на ден. Чак се чудя как устискаме и не просихме от държавата? Еееее, бяхме пичове, спасихме се. Отговорни родители, добри, сега се радаме на добри деца, ивнучета.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?