Следвайте ни

Чиновниците и шофьорите с най-много контузии по време на работа

viber icon

Само за първите три месеца на годината са станали 53 трудови злополуки в област Пловдив, показват данните на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2020 г. Това означава, че средно по 17 работници всеки месец се контузват, докато изпълняват служебните си задължения или пътуват към работните си места. 

79 на сто от всички злополуки са станали докато служителите се трудят. На път за работа са възникнали едва 10 инцидента за месеците януари – март. Жертва на всяка трета злополука пък е била жена.

Оказва се, че чиновниците, шофьорите и металурзите са професиите, в който най-често стават произшествия на работното място в Пловдивска област. Така тези, които са въртели волана, са загубили 358 календарни дни, металурзите – 211, а трудещите се в администрацията - 204.

Обезщетението, което се полага на претърпелите произшествие, е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите. За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието. Тези, които са избрали да бачкат на черно, в случай на злополука законово няма как да защитят правата си.

До края на март в област Пловдив от общо 53 трудови злополуки, 2 са завършили с фатален край. Загиналите служители са се трудили в търговията на дребно и печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?