Следвайте ни

Всеки глас в Общинския съвет на светло, но след пандемията

viber icon

От 1 януари  2021 г.   Общинският съвет е задължен да публикува  на сайта си как е гласувал всеки от съветниците по дневния ред. Това обаче е възможно само при електронно гласуване, което в момента няма как да се прилага, каза председателят на ОбС Александър Държиков.

Заради пандемията съветниците  заседават  в Дома на културата „Борис Христов”, където могат да спазват задължителната дистанция. Там обаче  не е монтирана електронна система и вотът се упражнява с вдигане на ръка. 

Приехме  промяната с цел прозрачност и откритост,  но сме принудени да чакаме час по-скоро да отпадне необходимостта от  извънредните мерки, коментира Държиков.

Тежък дневен ред се очертава да има на първата сесия за 2021 година. Градските старейшини заседаваха  два дни поред в последните дни преди Нова година, а следващата сесия ще бъде насрочена вероятно за 26 януари. Екипът на кмета Здравко Димитров трескаво подготвя план-сметката за чистотата, с която се определят парите за битката с отпадъци и таксите, макар че те няма да се променят.

 Работи се по програмата на културните събития, която се нарича Културен календар за 2021 г. В сайта са публикувани няколко наредби и правилници, за да бъдат в синхрон със законите. На съветниците ще бъде предложена и програмата за разпореждане с общинска собственост за тази година. Според данните на зам.-кмета Величко Родопски през 2020 г. при планирани сделки с общински имоти за 4 млн. лева в Общината бяха получени едва 168 000.

Успоредно се съставя проектът на бюджета, който до 15 февруари трябва да бъде внесен за обсъждане в местния парламент, а до началото на март да се приеме.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

пининфарина

пининфарина

11.01.2021 | 13:45

Не е трудно да се разреши проблема, например да се качва в сайта кой как е гласувал с вдигането на ръка. Другото е просто оправдания и тупкане на топка.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?